Friss hírek

2010.07.17. 16:05

Mesés az íze- mondta a szakértő a tenger mélyén talált 230 éves pezsgőről

<p>230 évesre becsülik régészek azoknak a pezsgős üvegeknek a korát, amelyeket búvárok találtak a Balti-tenger mélyén - közölte szombaton az AFP. A francia hírügynökség jelentése szerint szakértők máris úgy nyilatkoztak, hogy az üvegek tartalma "mesés ízű". <br />A megtalált 30 üveg pezsgőről azt gyanítják, hogy osztályon felüli Veuve Clicquot-ok. Az üvegeket, amely tökéletes állapotban vannak, 55 méteres mélységben találták meg a búvárok. Feltevések szerint egy szállítmány részei lehettek, amelyeket XVI. Lajos küldött Nagy Péter orosz cárnak. XVI. Lajos volt az, akit a francia forradalom idején, 1793-ban lefejeztek. Ő volt a francia történelem egyetlen királya, akit kivégeztek.</p>

Szakértők még vizsgálják a leletet, de ha bebizonyosodik a feltevés, akkor ezek a legrégibb, még iható pezsgők a világon, ráadásul a hideg és a sötétség még jót is tett nekik."Felvettük a kapcsolatot a világ legnagyobb és leghíresebb pezsgőházával, a Moët et Chandon-nal, és ők 98 százalékban biztosak abban, hogy a 30 üveg pezsgő Veuve Clicquot" - mondta a búvárcsapat vezetője.

Christian Ekström szerint a dugókon van egy horgony-jel, amit csak a Veuve Clicquot használ. A héttagú svéd búvárcsapat egyéként július 6-án találta meg a címkék nélküli pezsgőket, a finn Aaland szigeteknél, közel egy hajó roncsaihoz. A Veuve Clicquot 1772-ben készítette az első pezsgőket, amelyeket tíz éven át érleltek. "Nem származhatnak az 1782 előtti időből, és nem készíthették őket 1788 és 89 között, amikor a forradalmárok szétverték a pezsgőtermelést" - közölte Ekström.

Ekström felbontotta az egyik üveget, majd megkérte az aaslandi borszakértőt, Ella Gruessnert, hogy kóstolja meg. A válasz kifejező volt:"abszolút mesés". A szakértő azt mondta, hogy a jégszekrényében tartja az üveget, és öt percenként kihúzza a dugóját, hogy megszagolja a nedűt, aztán megcsípi magát, hogy valóban a mennyországban van-e.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!