Friss hírek

2010.07.07. 13:10

Mediterrán növényeket telepítenek Pécs főterére

<p>A város klímáját elviselő, mégis mediterrán hangulatot sugárzó növényekkel díszitik fel Pécs főterét - jelentette be Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerdán sajtótájékoztatón. A növényeket abból az összegből vásárolják meg, amit a tér felújításának kivitelezője a sokat késett építkezés miatt fizet vissza a városnak.</p>

Páva Zsolt szerint a tervezettnél hosszabb ideig kellett türelmesnek lenniük a pécsieknek amíg a tér elkészült, elsősorban a sajátos, rossz időjárás és a kivitelezési problémák okozta csúszások miatt. Bár a pécsi közgyűlés folymatosan módosította a tér átadási határidejét, kötbér érvényesítésére nem volt jogi lehetőség. Ennek ellenére Páva Zsolt személyes kérésére a kivitelező cég, a Bayer Center Kft. felajánlott 50 millió forintot a városnak.

A polgármester szerdán bejelentette, a pénz egy részét arra használja fel a város, hogy izgalmas, mediterrán növényekkel díszítse fel a Széchenyi teret, hogy még kellemesebb környezetben élvezhessék azt a pécsiek. Ez a polgármester szerint egy rendhagyó kárpótlás, amiért többet kellett várniuk az új térre.

Kertépítő tervezőkkel és mérnökökkel, valamint botanikus szakemberekkel egyeztettünk, hogy milyen, tipikusan mediterrán növényvilág mutatna a legjobban Pécs főterén, amely bírja a város sajátos klímáját is. Az ő tanácsaik alapján érkeznek majd a növények Olaszországból - mondta Páva Zsolt.

A több mint negyven darab, a Széchenyi térhez méltó terrakotta kaspókban babérmeggy, kenderpálma, leánder, selyemmirtusz és gránátalma fák lesznek, melyek mindegyike 2-3 méteres törzsmagasságú.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!