Friss hírek

2010.07.13. 10:35

Madrid felé tart a szabadon engedett kubai politikai foglyok első csoportja

<p>Hétfőn este elhagyta Kubát és Madrid felé repült kubai politikai foglyok egy csoportja. Heten távozhattak a szigetországból csaknem 30 hozzátartozójukkal együtt, miután a havannai kormány engedélyt adott erre.</p>

Egy név nélkül nyilatkozó spanyol diplomata szerint hat fogoly és családtagjaik az Air Europa menetrend szerinti járatán, míg a hetedik Iberia légtársaság gépével hagyták el Kubát. Összesen 52 fogolynak és hozzátartozóiknak engedte meg a kormány, hogy emigráljanak. Közülük heten távozhattak az első csoportban hétfőn este. Spanyolország mellett menedékjogot ígért a foglyoknak az Egyesült Államok és Chile is.

A foglyok szabadon engedését a havannai kormánynak a kubai katolikus egyházzal és a spanyol kormánnyal történt megegyezése tette lehetővé. Az egyház annyit elért még, hogy az első listát további három politikai fogoly nevével bővítették, ezért távozhat hamarosan Madridba a 25 év börtönre ítélt Jesus Mostafa, a 27 év börtönre ítélt Omar Rodriguez és a 20 év börtönre ítélt Antonio Diaz.

A szabadon engedésről szóló egyezség az után született meg, hogy csaknem belehalt éhségsztrájkjába az egyik legismertebb kubai disszidens a börtönbe vetett Guillermo Farinas. Havanna ugyanis szerette volna elkerülni az újabb nemzetközi botrányt, miután február 23-án belehalt az éhezésbe, a börtönben Orlando Zapata.

A megegyezés értelmében a következő hónapokban engedik ki a többi foglyot. Az nem világos, hogy mindannyian Spanyolországba mennek-e. Mindegyik ellenzéki ahhoz a 75 fős csoporthoz tartozott, amelyet 2003-ban vettek őrizetbe a kubai hatóságok. Akkor 6 és 28 év közötti börtönbüntetésre ítélték őket, de már csak 52-en voltak fogságban, a többieket elengedték.

A szabadon engedett foglyok első csoportjának elindulásával csaknem egy időben megjelent a kubai tévében Fidel Castro, aki évek óta nem szólalt meg a helyi tömegtájékoztatásban. A kubai vezető, aki augusztusban tölti be 84-ik életévét, a Kerekasztal nevű népszerű tévéműsor különkiadásában szerepelt. A több mint egyórás interjúban Castro beszélt Észak- és Dél-Korea konfliktusáról és az iráni helyzetről is. Azt mondta, hogy az Egyesült Államok és szövetségeseinek iráni és észak-koreai politikája atomháborúhoz vezethet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!