Friss hírek

2010.07.16. 16:05

Hende Csaba: még keresik a kompromisszumos helyszínt a lokátornak

<p>Sem a Tubesen, sem a Zengőn nem épül fel a 3 dimenziós NATO-radar, az ország szuverenitása és biztonsága érdekében látni kell ugyanakkor, hogy mi történik a légterünkben - mondta pénteken újságírók előtt Hende Csaba honvédelmi miniszter. Hozzátette: a Zengő 100 százalékig kielégítette volna a katonai biztonsági követelményeket, minden más helyszínen úgynevezett réskitöltő radarszázadokat kell rendszerben tartani. A tárca még keresi az új helyszínt.</p>

Hende Csaba úgy fogalmazott: 2001. szeptember 11. óta világos, hogy a terroristák polgári utasszállító gépeket is elterelnek utasokkal a fedélzetükön, hogy öngyilkos merényletre használják. A gépet kényes biztonsági objektumokra is rávezetik, így például a Paksi Atomerőművet is megtámadhatják hasonló módon - tette hozzá. A miniszter szerint ha nem lehet időben észlelni, mi történik a légtérben, akkor védtelen az ország.

A tárcavezető elmondta: az egyetlen helyszín a Zengő lett volna, ahol 100 százalékig teljesülnek a biztonsági követelmények, csak innét lehet korlátlanul és akadálymentesen látni a légteret. Minden más helyszíneken bizonyos sávokat kitakarnak a hegyek, így legalább 2 réskitöltő radarszázadot kell fenntartani a jelenlegi 24-ből, ami évente 10 milliárd forintos többletköltséget jelent. Hende Csaba szerint még keresik a kompromisszumos megoldást az új helyszínre vonatkozóan, amit a projektet finanszírozó NATO is jóváhagy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!