Friss hírek

2010.07.24. 07:27

Három földrengés volt a Fülöp-szigeteken

<p>Gyors egymásutánban három erős földrengés rázta meg helyi idő szerint szombat hajnalban a Fülöp-szigetek déli részét - közölték szeizmológusok, hozzátéve, hogy a rengések a Richter-skála szerinti 7,3-as és 7,4-es erősség között voltak. A földmozgások okozta esetleges sérülésekről és károkról ugyanakkor nem érkeztek jelentések.</p>

A három földrengés a Csendes-óceánban pattant ki, 575 és 605 kilométer közötti mélységben, mintegy 100 kilométerre délnyugatra a Mindanao szigeten fekvő Cotabato városától - közölte az amerikai földtani intézet. A hawaii központú Csendes-óceáni Szökőárfigyelő Központ (PTWC) szerint a rengések után nem volt szükség cunamiriadó elrendelésére.

Cotabato lakói szerint a helyi idő szerint reggel hat óra körüli földmozgásokat csak kis mértékben lehetett érezni a szárazföldön. Szeizmológusok szerint ennek az volt az oka, hogy a tengerszint alatt olyan mélységben pattantak ki a rengések, hogy nem volt jelentős hatásuk a földfelszínen.

A több mint hétezer szigetből álló országban viszonylag gyakoriak az ezekhez hasonló földmozgások. A Fülöp-szigetek ugyanis az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol több kontinentális lemez találkozása erős szeizmikus és vulkáni tevékenységet okoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!