Friss hírek

2010.07.14. 17:35

Gazdaságélénkítő lépéseket javasolnak a fuvarozók

<p>A kereskedelmi gázolajár azonnali bevezetését javasolja ismét a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete. Vereczkey Zoltán, a szervezet elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: ha a kormány most lép, óriási többletbevételhez jut azzal, hogy a fuvarozók itthon tankolnak. Hozzátette: körülbelül 20 milliárd forinttól esett el a központi költségvetés az év első hat hónapjában, miután az előző kormány nem vette figyelembe ezt a kérést. A szervezet egyébként több mint egy tucat kezdeményezést mutatott be, amelyek az adószabályozást, a használatarányos útdíj hazai bevezetését és az adminisztrációs terhek enyhítését érintik.</p>

Vereczkey Zoltán elmondta: szeretnének partnerek lenni a kormány gazdaságpolitikájában, így számos olyan szakmai és gazdasági jellegű javaslatuk van, ami a gazdaság helyzetbe hozásához járul hozzá. Példaként említette, hogy a szervezet már az előző kormánynak is javasolta a kereskedelmi gázolajár alkalmazását, de végül ezt nem vezették be. Legalább 20 milliárd forinttól esett el a költségvetés hat hónap alatt, mert a fuvarozóknak jobban megérte a szomszédos országokban tankolni - tette hozzá.

A szervezet azt is javasolja, hogy a külföldi kiküldetésben lévők 25 eurós napidíját az uniós átlag körüli 40-re lehessen emelni, mert így méltányos körülmények között láthatják el feladataikat, az összeg pedig a díjban érvényesíthető. Az adószabályozást érintő javaslatok között szerepel még az átírási illeték, illetve a gépjárműadó mértékének csökkentésére vonatkozó javaslat.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete új együttműködést alakítana ki a bírságolást végző hatóságokkal is, mert úgy érzik: a hazai fuvarozókat sűrűn ellenőrzik, míg a külföldieket gyakorta büntetés nélkül továbbengedik, ha szabálytalanságot találnak. Az elnök szerint ugyanez külföldön úgy működik, hogy addig nem engedik tovább a fuvarozót, amíg a talált hiányosságot nem javítja. Ha ez Magyarországon is így lenne, akkor az a hazai szervizeknek is munkát adna - tette hozzá.

Vereczkey Zoltán a Független Hírügynökségnek a használatarányos útdíj bevezetéséről is beszélt. Véleménye szerint a nagyfelhasználók kaphatnának kedvezményt, amit az unió is engedélyezne. Ha ezt a teljesített kilométerek számához kötik, akkor az a hazai cégeknek előnyös, mindemellett pedig egy újabb bevételi forrást jelent az államnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!