Friss hírek

2010.07.29. 13:21

Félmilliárdos fejlesztés a "Palóc Pompeiben"

<p>Miocén erdővel, lombkorona sétánnyal, játszótérrel, vendéglátó épülettel és pihenőhelyekkel bővült az ipolytarnóci őslábnyomos terület. A korábban már Európa Diplomával díjazott, természeti örökségnek számító bemutatóhely fejlesztésével a vidék földtani értékeire szeretnék felhívni a figyelmet.</p>

Duska József, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője az új attrakciók csütörtöki átadásakor a Független Hírügynökségnek elmondta: 2008-ban nyújtották be a pályázatukat az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület korábban megkezdett turisztikai célú fejlesztéseinek a folytatására. Ennek keretében a nemzeti park 492 millió forint vissza nem térintendő támogatást kapott. A beruházás összköltsége 571 millió forint volt, a támogatáson felüli összeget a nemzeti park saját forrásként biztosította. A fejlesztés keretében felépült egy vendéglátó épület, egy lombkoronasétány, egy játszótér, egy fedett pihenőhely, és kialakításra került egy arborétumszerű, miocénkori flórára hasonlító növényekkel, valamint ősállatok reprodukcióival betelepített miocén erdő. A fogadóépület pedig egy interaktív kiállítással bővítették. A területet évente több mint harmincezer turista látogatja.

A projekt megvalósítási helyszíne az 1944 óta védett Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, mely 1977 óta Magyar Állam tulajdonában, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) kezelésében van. Másfél évszázados tudományos feltárások és vizsgálat eredményeként 1986-ban nyílt meg a nagyközönség számára a terület geológiai tanösvénye, mely világviszonylatban is páratlan jelentőségű leleteket őriz. Az 510 hektáros " Ősvilági Pompeji"-t az Európai Tanács 1995-ben Európa Diplomával tüntette ki, azóta az összeurópai természeti örökség része. Központi magterületének világörökségi nevezése pedig folyamatban van. A terület egyben a világ első nemzetközi, határon átnyúló geoparkjának, a szlovák-magyar Novohrad-Nógrád Geoparknak is szakmai központja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!