Friss hírek

2010.07.22. 08:44

Egyszerűbben és gyorsabban juthatnak uniós forrásokhoz az árvíz sújtotta települések

<p>Felgyorsítja az uniós pályázati pénzek kifizetését a kormány, ezzel több mint 10 milliárd forintnyi pályázati pénzt kaphatnak meg korábban az érintett árvíz sújtotta települések - jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő szerdai tájékoztatóján. Úgy fogalmazott: a kormány újabb döntéseket hozott annak érdekében, hogy minél több forrás álljon minél gyorsabban az árvízkárosultak rendelkezésre és a helyreállításra. A tájékoztatón elhangzott: a kormány 100 millió forinttal támogatja a közelgő úszó Európa-bajnokságot.</p>

Felgyorsította a szerződéskötést a kormány azokkal az önkormányzatokkal, amelyek árvízvédelmi fejlesztésekre pályáztak - jelentette ki a kormányszóvivő. Az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében zajló pályázatokról van szó, az érintett településekre pedig összesen 4 milliárd 46 millió forintnyi előrehozott támogatás érkezhet. Nagy Anna hozzátette: szintén több projekt élvez elsőbbséget a Környezet és Energia Operatív Program keretében is.

Felgyorsítják ezen kívül az állami árvízvédelmi fejlesztésekre kiírt, már folyamatban lévő pályázatokat is. Ez három projektet érint az Észak-Magyarországi régióban, és további 6 milliárdos fejlesztést érint. A kormányszóvivő hozzátette: a még le nem zárt pályázatok határidejét kitolják, hogy a lehető legtöbb település sikeresen tudjon ezekben részt venni.

További uniós forrásokra épülő, árvízvédelmi pályázatok kiírásáról is döntött a kormány, amelyeket a katasztrófavédelem bevonásával kell majd kidolgozni. Nagy Anna beszélt arról is, hogy miután sok település azért nem pályázik, mert nincs elég pénze az önerőre, a kormány úgy döntött, hogy ezeknél a pályázatoknál 95 százalékos támogatási arányt biztosít, vagyis az önkormányzatoknak mindössze 5 százalék önerőt kell állniuk. A kormány döntése értelmében ezen kívül az árvízi vészhelyzettel kapcsolatos források felhasználásánál minél munkanélkülit kell bevonni a fejlesztésekbe.

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a kormány 100 millió forintot ad a költségvetés általános tartalékának terhére a Magyar Úszó Szövetségnek annak érdekében, hogy zökkenőmentesen lehessen lebonyolítani Budapesten és a Balatonon a hamarosan kezdődő 30. úszó, műugró, szinkronúszó és hosszútávúszó Európa-bajnokságot. Nagy Anna kormányszóvivő elmondta: az állam korábban 400 milliós kötelezettséget vállalt, ebből 200 millió forintot meg is kapott a Magyar Úszó Szövetség, az előző kormány azonban úgy adta át a költségvetést, hogy az összeg felére nem volt meg a fedezet. Az ügyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!