Friss hírek

2010.07.03. 16:35

Csak a szomszédok engedélyével tartható nagytestű kutya a pécsi társasházakban

<p>A szomszédok engedélye nélkül nem tartható nagytestű, 20 kilónál nagyobb kutya a pécsi társasházakban - ezt fogalmazza meg a pécsi önkormányzat nemrég elfogadott rendelete. A jogszabály, amely az év elején kihirdetett kormányrendelet alapján készült, azt is kimondja: csak olyan ember sétáltathat kutyát közterületen, aki fizikai erejével képes megfékezni az ebet. Juhász István, a pécsi önkormányzat kommunális bizottságának elnöke szerint nehéz lesz ezeket az előírásokat ellenőrizni és betartatni.</p>

A kormányrendeletet követő pécsi jogszabály szerint a társasházak esetében a szomszédok legalább kétharmadának beleegyezése szükséges egy nagytestű kutya, vagy két kisebb termetű eb tartásához. Azoknak a szomszédoknak, akik nem járulnak hozzá a kutyatartáshoz, meg kell indokolniuk a döntésüket. Az önkormányzat rendelete csak a hatályba lépést, vagyis a július 1-jét követően vásárolt kutyákra vonatkozik, a már meglévő ebekre nem.

Juhász István szerint több olyan elem is van a kormányrendeletben, illetve az ennek alapján módosított önkormányzati rendeletben, amelyet nagyon nehéz lesz ellenőrizni. Például a sétáltatásra vonatkozó előírásnál nehéz eldönteni, kinek mekkora ereje van, és az elég-e a kutyája fékentartásához. Emellett a szomszédok engedélye főleg a nagytestű kutyákra vonatkozik, holott a kicsik is legalább akkora zajt tudnak okozni egy társasházban - tette hozzá.

A bizottsági elnök ezért azt javasolja, hogy az önkormányzat azokra a területekre koncentrálja a rendelet betartásának ellenőrzését, ahonnan sok panasz érkezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!