Friss hírek

2010.07.26. 20:46

Bűnözők, akik kiszivárogtatták az afgán-dokumentumokat egy amerikai szenátor szerint

<p>Az amerikai Szenátus titkosszolgálati bizottságának egyik befolyásos tagja, Kit Bond börtönbe záratná azokat, aki kiszivárogtatták és nyilvánosságra hozták az afganisztáni katonai dokumentumokat. A rangidős republikánus szenátor azt mondta hétfőn: "megdöbbentő, hogy egyes amerikaiak így elárulják a hazájukat, és veszélybe sodorják az Afganisztánban harcoló katonákat."</p>

"A nemzetbiztonságnak okozott károk az ilyen kiszivárogtatók miatt addig folytatódnak, amíg nem csukják ezeket börtönbe"- írta a szenátor a közleményében. A Wikileaks internetes oldal 92 ezer, 2004-től keltezett dokumentumot hozott nyilvánosságra a portálján. Az anyagok "feltárják a civil áldozatok valódi számát és tragédiákat", ezen kívül pedig információkat adnak arról, hogy a pakisztáni titkosszolgálat miként kooperál a tálibokkal, és Irán mennyi pénzt, fegyvert és kiképzési lehetőséget adott eddig az afganisztáni szélsőséges mozgalomnak.

Washington ingerülten reagált a dokumentumok közzétételére. A Fehér Ház azt közölte, hogy a Wikileaks eljárása katonák ezreinek életét sodorja veszélybe, és kockára teszi az afganisztáni küldetést. A fegyveres erők képviselőházi bizottságának elnöke arra figyelmeztetett, hogy "ne a dokumentumok alapján ítéljék meg Pakisztán afganisztáni szerepét, mert azok elavultak már."

A politikus ugyanakkor szintén hevesen bírálta a Wikileaks-et, mert szerinte a portál "súlyos gondatlanságot követett el" a dokumentumok közzétételével, ami az Egyesült Államok katonai történetének legnagyobb kiszivárogtatása. "Nemzetünknek vannak titkosított anyagai, okkal, és ezeknek a nyilvánosságra kerülése súlyosan kockáztatja nemzetbiztonságunkat, valamint azoknak a férfiaknak és nőknek az életét, akik harcolnak országunkért "- áll a képviselő közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!