Friss hírek

2010.06.14. 13:19

Zöld utat kapott a média-szabályozás a kulturális bizottságtól

<p>Támogatta az országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvénymódosítások általános vitára bocsátását hétfőn, így a parlament akár már délután tárgyalhat az előterjesztésről. Cser-Palkovics András, az egyik előterjesztő a testület előtt elmondta: a javaslat kerettörvény-jellegű, a részleteket később az új médiatörvényben szabályozzák. Hozzátette: a javaslatot gyorsan el kell fogadnia a parlamentnek, mert a közmédiumok jelenleg működésképtelenek, és szervezeti átalakításra várnak. Az LMP már a napirendre vételt sem támogatta, később pedig az MSZP és a Jobbik is halasztást javasolt.</p>

Cser-Palkovics András a javaslat-csomag ismertetésekor elmondta: mielőbb át kell alakítani a közmédiumok szervezetét és meg kell oldani az elnök-kérdést a Magyar Televízióban és hamarosan a Magyar Rádióban is. Emlékeztetett: négy szakmailag önálló, nonprofit szervezetet hoznának létre, közös ellenőrző testülettel, ami olcsó és átlátható lenne. Összevonnák az ORTT-t és a Nemzeti Hírközlési Hatóságot, emellett pedig a törvénybe vennének uniós alapelveket, újságírói többletjogosítványokat és rendeznék az internetes tartalmak kontrollját. A fideszes képviselő hozzátette: ez egy kerettörvény, ami alapvetéseket tartalmaz, a többi az új médiatörvényben szerepel majd.

Mandur László, a bizottság MSZP-s tagja azt kifogásolta, hogy a pénteken benyújtott előterjesztésre kevés idő volt, emellett pedig a társadalmi vitát is hiányolta. Hasonlóan vélekedett a Jobbik is a kérdésben, akik a szakma meghallgatását szerették volna elérni, a napirendi pont tárgyalását pedig szerdára halasztani, de az elképzelés nem kapott többségi támogatást.

Az előterjesztő a zárszóban elmondta: nincs olyan része az előterjesztésnek, amiről a korábbi négy- illetve ötpárti egyeztetéseken ne lett volna szó.

Az általános vitára alkalmasságot végül a fideszes bizottsági tagok szavazták meg. Az LMP nem szavazott, a Jobbik és az MSZP pedig már a tárgysorozatba vételt is elutasította.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!