Friss hírek

2010.06.21. 15:35

Vizsgálat indul egy svéd oljakonzorcium és a külügyminiszter ellen szudáni háborús bűntettek ügyében

<p>Vizsgálatot indított hétfőn a nemzetközi ügyekben illetékes svéd ügyész annak kiderítésére, hogy belekeveredett-e a Szudánban elkövetett háborús bűntettekbe több olajtársaság, valamint a jelenlegi svéd külügyminiszter, Carl Bildt. Az ügyészi hivatal szóvivőjének bejelentése szerint Magnus Elving a svéd rendőrséggel együtt fogja vizsgálni a Lundin Petroleum (korábban Lundin Oil) valamint partnerei, a Petronas Carigali Overseas of Malaysia és az osztrák OMV Exploration szerepét 1997 és 2003 között.</p>

Az 50 civil csoportot tömörítő ECOS nevű szervezet "Megfizetetlen adósság" címmel nemrég megjelent jelentése szerint az 1990-es évek közepén a Lundin Petroleum engedélyt kapott a szudáni kormánytól olajbányászatra, és a Lundin Petroleum a partnereivel együtt közvetlenül felelős mintegy 200 ezer ember otthonából való elűzéséért, és több mint tízezer ember haláláért, nők tömegeinek megerőszakolásáért, gyerekek elrablásáért, és kínzásokért. A jelentés szerint a szudáni kormány az ezredforduló éveiben az olajkitermelés területének megtisztítása érdekében indított háborút.

Az ECOS szerint a Lundin Petroleum a szudáni hadseregtől és más, a kormányhoz hű katonai egységektől kapott segítséget, hogy a körzetben tevékenykedő, és az olajkitermelést ellenző milicisták ellen harcoljon. "Erőszakot hoztak magukkal, tönkretettek életeket és tönkretették a természetet" - közölte a minap a jelentésről az ECOS szóvivője. A Lundin Petroleum szerint az ECOS állításai koholmányok.

A svéd államügyészség hétfői jelentése szerint egyelőre azt vizsgálják, hogy svéd állampolgárok kapcsolatban lehetettek-e a bűncselekményekkel. A jelenlegi külügyminiszter, Carl Bildt úgy kerül a képbe, hogy akkoriban a Lundin Petroleum igazgató tanácsának tagja volt. Bildt azt mondta a svéd állami rádiónak, hogy a cég a szigorúan a nemzetközi jog szerint járt el Szudánban. Fredrik Reinfeldt svéd kormányfő azt mondta a TT nevű hírügynökségnek hétfőn, hogy egyelőre túl korai véleményt mondani az ügyről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!