Friss hírek

2010.06.10. 18:49

Újabb hajós segélyszállítmány Gázába - ezúttal egy zsidó csoport szervezi

<p>Humanitárius segéllyel megrakott hajószállítmányt indít Gázába július végén német zsidók csoportja - jelentette be csütörtökön a kezdeményezés egyik szervezője. Az izraeli blokád alá vont palesztin területre irányuló újabb nemzetközi segélyszállítmányt az Európai Zsidók az Igazságos Közel-keleti Békéért nevű szervezet német csoportja készíti elő.</p>

A német Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak beszélve a segélyszállítmányt szervező csoport egyik képviselője, Edith Lutz azt mondta: "Az utasok listáját még nem zártuk le, de világszerte sokan érdeklődnek, hogy elkísérjék a humanitárius segélyt Gázába". A Európai Zsidók az Igazságos Közel-keleti Békéért nevű szervezet német tagja szerint a szállítmányt gázai gyerekeknek szánt felajánlásokból állították össze - többségében oktatási eszközökből, játékokból, ruhákból, és hangszerekből.

A Gázába tartó korábbi, török segélyflotillát ért incidensről szólva Edith Lutz azt mondta, hogy "a mi hajószállítmányunkra nagyobb a szükség mint valaha". A török hajókonvoj járműveire május 31.-én, izraeli kommandósok ütöttek rajta. Az összecsapásokban 9-en haltak meg, 8 török, és egy kettős, amerikai-török állampolgárságú férfi. Izrael szerint a katonáikat megtámadták. A szállítmány szervezői szerint azonban ezért támadtak az izraeli kommandósokra, mert azok aránytalan erőszakot alkalmaztak.

Ezt követően egy írországi kikötőből indított segélyszállítmány próbálta meg áttörni Gáza blokádját a Földközi-tengeren. Utóbbi hajóra szintén izraeli katonák szálltak fel, akik az izraeli Asdod kikötőjébe irányították a hajót - ahonnan szárazföldön vitték tovább a Gázába szánt küldeményt. Az első hajószállítmányt ért véres incidens után az ír hajó személyzete és utasai, valamint az izraeli katonák békésen meg tudtak állapodni egymással.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!