Friss hírek

2010.06.16. 20:19

Török katonák hatoltak be Irakba - kurd fegyvereseket üldöztek

<p>Több száz török katona hatolt be szerdán Irak északi, kurdok lakta részére, miközben a török légierő egységei a szeparatista Kurd Munkáspárt (PKK) bázisait bombázták - közölte a török hadsereg. A határon átnyúló támadás válasz volt egy török határőrök elleni támadásra, amelyben egy török katona meghalt. Török szárazföldi egységek több mint két éve lépték át utoljára a török-iraki határvonalat.</p>

Az NTV török televízió információi szerint nagyjából hétszáz török katona vett részt az iraki felségterületen végrehajtott szárazföldi akcióban. A török hadsereg közlése szerint két-három kilométer mélységben hatoltak be az iraki területekre a hadsereg különleges egységei, és négy kurd lázadót öltek meg. Közben a török légierő gépei a kurd lázadók légvédelmét, és tüzérségét bombázták - közölte a hadsereg.

A támadásról szóló hírt megerősítette a Firat hírügynökség is, amelyet a török kormány a PKK szócsövének tekint.

A török hadsereg 2007 októbere óta több légicsapást is végrehajtott a szeparatista PKK Észak-Irakban lévő bázisai ellen. Szárazföldi csapatokkal legutóbb 2008 februárjában hatolt be Ankara déli szomszédjához. Akkor több ezer katona vett részt vett az egy hétig tartó akcióban.

A török parlament először 2007 októberében adott engedélyt a kormánynak arra, hogy katonai akciókat indíthassanak az Irak északi részén bujkáló kurd szakadárok ellen. Az engedélyt 2008-ban, majd 2009-ben is egy évvel meghosszabbították a török képviselők.

A független kurd állam létrehozásáért 1984 óta küzdő PKK-t az Európai Unió, és az Egyesült Államok is terrorista csoportként tartja nyilván. A konfliktus nagyjából 45 ezer ember életét követelte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!