Friss hírek

2010.06.28. 14:30

Százmilliós gyanús szerződések a Duna TV-ben?

<p>Két olyan szerződést talált a Duna Televízióban a tulajdonos kuratórium fideszes elnökségi tagja, amelyek esetében a külső gyártásra szerződött cég lényegesen kisebb összegért adta tovább a tényleges műsorkészítést. Szabó László hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: az egyik esetben a 162,5 milliós megbízást 48 millióért, a másikban a 205,2 milliós szerződést 64 millióért teljesítette a produkciót ténylegesen elvégző cég. A Fidesz-KDNP-s kurátorok az ügy tisztázását kérik a Duna TV vezetésétől, és ha kell, feljelentést tesznek az ügyben.</p>

A Duna TV idén 3,2 milliárd forinttal több pénzt kapott az Országgyűléstől, mint tavaly, ami örömteli, az már kevésbé, hogy ennek felét, másfél milliárdot nyolc produkció elkészítésére külső gyártásba adott a menedzsment - mondta a tulajdonosi jogokat felügyelő Hungária Közalapítvány fideszes elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón, az elnökség ülése előtt. Szabó László elmondta, a megbízások döntő többsége esetében közbeiktattak céget, s így nem azok a társaságok teljesítették azokat, amelyekkel Cselényi László tévéelnök aláírt.

Két esetben a tényleges gyártási költség sokkal kisebb, mint amennyi pénzt a Duna adott a megbízottnak - mondta Szabó László. A Suli-buli külső gyártására a Duna TV 162,5 millióért adott megbízást, az Egy különleges ember címűre pedig 205,2 millióért - mondta. A két társaság aztán "egy az egyben" továbbadta a tényleges munkát 48, illetve 64 millióért - tette hozzá. Az eredetileg szerződött két cégnek nincs semmilyen tévés-filmes referenciája, internetes honlapja, de postacímük és ügyvezetőjük közös, s csak egyiküknek van - 2007-ből - egyetlen cégbírósági mérlege, akkor másfél milliós forgalommal - sorolta az elnökségi tag.

Szabó szerint tarthatatlan az a helyzet, hogy noha majdnem 40 ember felügyeli a Duna TV-t a különféle testületekben, nem tudják elérni, kivizsgálják az ügyeket, mert az előző parlament idején megválasztott akkori kormánypárti többségű kuratóriumi elnökség nem érdekelt ebben. Ez is azt bizonyítja, hogy a jelenlegi közmédiumi kuratóriumi elnökségek így nem működhetnek tovább - mondta Szabó László.

Szabó szerint 24 órán belül ki kell vizsgálni, úgy történtek-e az esetek, ahogyan a szerződésekből látszik. Ezért a hétfői kuratóriumi elnökségi ülésen ezt fogják kezdeményezni, azzal, hogy ha igen, akkor az egész testület tegyen büntetőjogi lépéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!