Friss hírek

2010.06.18. 20:14

Szabadon engedte egy koszovói bíróság az Egyesült Államok által kikért férfit

<p>Szabadon engedett egy koszovói bíróság pénteken egy férfit, akinek kiadását szeretné elérni az Egyesült Államok, mert terrorizmussal vádolják. A férfit csütörtökön vette őrizetbe a koszovói rendőrség antiterrorista osztaga, nemzetközi elfogatóparancs alapján.</p>

Mitrovica kerületi bíróság, amelyben helyi és külföldi bírák is vannak, Bajram Asllani szabadon engedésével függőben hagyva a férfi kiadatási eljárását - közölte az EU koszovói igazságügyi és rendészeti missziója (EULEX) szóvivője. Kristina Herodes azt mondta: a koszovói igazságügyi minisztériumon múlik az Egyesült Államok kiadatási kérelmének elbírálása, és amíg ez megtörténik, Asllani-nak hetente kétszer kell jelentkeznie a rendőrségen.

A szóvivő bejelentése szerint a férfi, aki Ebu Hatabként is ismert, az amerikai igazságügyi hatóságok szerint "terroristáknak eszközöket vagy forrásokat biztosított, és összejátszott terroristákkal, hogy egy külföldi országban megöljenek, elraboljanak, megcsonkítsanak vagy megsebesítsenek személyeket és károkat okozzanak tulajdonokban."

Az amerikai igazságügy minisztérium üdvözölte Asllani csütörtöki őrizetbe vételét, és hangsúlyozta, hogy kiadatása után a férfit bíróság elé állítják. Ha ez megtörténik, és egy amerikai bíróság bűnösnek találja, Asllani 40 év börtönt is kaphat.

A koszovi férfi állítólag szoros kapcsolatban volt azzal a nyolc gyanúsítottal, akiket 2009-ben tartóztattak le az Egyesült Államokban, majd emeltek vádat ellenük Észak-Karolinában. A nyolcak elleni vád szerint dzsihád-harcosokat toboroztak, és létrehoztak Koszovóban egy bázist is. A nyolc férfi közül heten amerikai állampolgárok, a nyolcadik egy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező koszovói.

2009-ben egy szerb bíróság távollétében nyolc év börtönre ítélte Asllani-t, mert a vád szerint a koszovói háború 1999-es befejeződése után terrorista-támadásokat tervezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!