Friss hírek

2010.06.10. 15:24

Rossz helyzetben a magyar tojástermelők

<p>A tojástermelőket is sújtja az árvízi helyzet. A tojástermelők szövetsége felhívja a figyelmet: a takarmány árával együtt a tojás előállításának költségei is emelkednek.</p>

A tojások hazai termelői ára 45 százalékkal esett másfél hónap alatt. Az árvízi helyzet miatt a takarmányok ára drágul, tovább növelve a tojás önköltségét, míg az élelmiszerkereskedelemben a tojás fogyasztói ára egy fillérrel sem csökkent - áll a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége csütörtöki közleményében.

A termelők úgy vélik: az EU csatlakozás egyik vesztese a magyar tojástermelő ágazat. Mint állítják, a tojástermelés mögött jelentős feldolgozóipar nincs, a termék túlnyomó részben közvetlenül a termelőktől jut az élelmiszerkereskedelembe. A piacra termelő tyúkállomány 5,3 millióról 3,5-4 millióra csökkent, a tojás piacot 25-30 százalékban foglalták el az importált tojások. Az import tojások származási helyéről a csomagolás miatt a vásárló csak otthon szerez tudomást.

A német piacról kiszoruló kelet-európai tojásfelesleg Magyarországra zúdul - áll a közleményben. A múlt évben Németország felszámolta a hagyományos ketreces tartást, ami egy évig keresleti piacot hozott Európában. Németország euró milliárdokat ölt a technológiaváltásba, illetve a termelés jelentős része áttelepült Ukrajnába. Az átmeneti tojáshiányt ez év májusától a túlkínálat váltotta fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!