Friss hírek

2010.06.10. 12:05

Pokolgép egy afganisztáni esküvőn - 39 halott

<p>Legalább 39-en meghaltak és több mint 70-en megsebesültek, amikor robbanás volt egy esküvőn a dél-afganisztáni Kandahár tartományban. A vőlegény is a sebesültek között van. Az amerikai külügyminiszter szerint véres nyár elé néz az ország.</p>

A detonáció Kandahár tartomány fővárosától 20 kilométerre történt szerdán. A bomba azon a helyen robbant, ahol a férfiak gyülekeztek, így a merénylet áldozatainak többsége is férfi volt. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a robbanást, ráadásul egyelőre egyik szervezet sem vállalta magára az akciót. A vőlegény fivére az AFP hírügynökségnek elmondta: "A testvérem is megsebesült. Nem tudjuk mi történt. Egy hatalmas robbanás volt, amelynek eredményeként mindenki megsebesült vagy meghalt". Amerikai sajtóértesülések szerint azért lehetett célpont az esküvő, mert a vőlegény és a részvevők közül többen egy tálib-ellenes milícia tagjai. A helyi tévé véradásra szólította fel az embereket, hogy elláthassák a kandahári központi kórházba szállított sérülteket.

Ez a hét a NATO számára is különösen nehéz, hiszen csak az elmúlt napokban 23 külföldi katona vesztette életét Afganisztánban. Köztük van az a négy amerikai is, akiknek a helikopterét éppen szerdán lőtték le két rakétával a Kandahárral szomszédos Helmand tartományban. Washington szerint ráadásul nem lesznek a következő hetek sem könnyebbek - Robert Gates külügyminiszter sok erőszak várható, főként nyáron. A NATO és az afgán erők ugyanis egy régóta halogatott offenzívára készülnek, amelynek során megpróbálják kiűzni a tálibokat legfontosabb bázisukról, Kandahár tartományból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!