Friss hírek

2010.06.23. 08:25

Obama mélytengeri folajfúrásokra kimondott moratóriuma ellen döntött egy bíró

<p>Az amerikai elnök mélytengeri olajfúrásra és kitermelésre kimondott hathónapos moratóriuma ellen döntött kedden egy amerikai bíró. A döntést követően a Fehér Ház bejelentette, hogy fellebbezni fognak.</p>

Martin Feldman bíró 32 olajcég beadványát vizsgálta meg, és döntött az elnöki rendelet ellen. Barack Obama a Mexikói-öbölbeli olajszennyeződés, illetve az április 20-án felrobbant, majd két nappal később 1500 méteres mélységbe süllyedt Deepwater Horizon toronyból ömlő olaj miatt rendelte el a moratóriumot.

A bíró a közérdek fontosságával indokolta, hogy a kormány tilalmát fel kell oldani. "A felperesek bizonyítani tudták, hogy a kormány döntése önkényes és kiszámíthatatlan következményű. Néhány felperes szerződését is érinti a moratórium, ezért a bíróság úgy véli, hogy csak idő kérdése, mikor kerül veszélybe még több üzlet, munka és megélhetés" - ez áll a New Orleansi bíróság bírájának írásos indoklásában.

A Fehér Ház szóvivője a döntés hírének hallatán bejelentette, hogy a kormány fellebbezni fog."Az elnök a belügyminisztérium és az igazságügy minisztérium véleménye alapján úgy véli, hogy nincs értelme a mélytengeri kitermelés folytatásának, amíg nem tudjuk, hogy mi történik. A kitermelés a Mexikó-öbölt és a fúrótornyok dolgozóinak biztonságát veszélyezteti, amit az elnök meglátása szerint nem lehet hagyni."- közölte Robert Gibbs.

Az Obama által november végéig elrendelt moratórium ellen azonban nem csak az olajcégek léptek fel, bírálták azt olajmunkások és a déli amerikai államok partvidéki üzleti tevékenységében érdekeltek is. Carl Rosenblum, az olajcégek egyik ügyvédje szerint az elnöki moratórium nem csak az olajipart érinti, "a dominó-effektus miatt számos, más iparág is érintve van, és azok már azt fontolgatják, hogy áttelepülnek más országokba, vagyis munkahelyek ezrei szűnhetnek meg."

Egy, májusi felmérés szerint az amerikaiak 53 százaléka értékeli gyengére vagy igen gyengére az elnök erőfeszítéseit a Mexikói-öböl környezeti katasztrófájának kezelésében. A Fehér Ház mindenesetre a szabályozás szigorításáról döntött, így például környezeti hatástanulmányhoz kötik az alacsonyabb mélységű kitermeléshez szükséges engedélyeket, a mélytengeriekre pedig november végéig hosszabbította meg a tilalmat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!