Friss hírek

2010.06.17. 19:59

Nem lesz hármas jobboldali koalíció Hollandiában

<p>A kereszténydemokraták ellenállása miatt összeomlottak a jobboldali koalícióról szóló tárgyalások - jelentette be csütörtökön a választásokon legtöbb szavazatot szerzett liberálisok egyik vezetője. A jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) koalíciós tárgyalásait vezető polittikus közölte, hogy további lehetőségeket is vizsgálnak. Részleteket pénteken hoznak nyilvánosságra.</p>

"Lehetetlen" a koalícióalkotás a VVD, valamint a szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV), és a távozó miniszterelnök pártja, a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) között - jelentette ki Uri Rosenthal, a liberálisok felsőházi vezetője. A három pártnak együttesen 76 helye lett volna a 150 alsóházban, így koalíciójuknak mindössze egy szavazatos többsége lett volna.

A kedden nyilvánosságra hozott hivatalos választási eredmények szerint a PVV szerezte a legtöbb képviselői helyet, 31-et, és a harmadik helyen végzett PVV növelte legjobban képviselői számát, kilencről 24-re. A választás nagy vesztese a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) volt, amely húsz helyet vesztve a negyedik helyre szorult. A második helyen a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) végzett, harminc képviselői helyet szerezve.

Uri Rosenthal elmondta, hogy "más koalíciós lehetőségeket" is vizsgálnak, amelyekről pénteken közölnek részleteket. A kormányalakításra akár hetekig is várni kell majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!