Friss hírek

2010.06.29. 13:55

Megkezdődött a köztársasági elnökválasztás

<p>Kedden kora délután a jelöltek bemutatkozásával megkezdődött a köztársasági elnökválasztás folyamata. Schmitt Pál a Fidesz-KDNP és Balogh András az MSZP jelöltjének bemutatkozása után a 386 képviselő titkos szavazáson választ. Ahhoz, hogy az első forduló sikeres legyen, az egyik jelöltet a képviselők kétharmadának, vagyis legalább 258 képviselőnek kell támogatnia. A jelenlegi államfő Sólyom László mandátuma augusztus 5-én jár le, az új köztársasági elnök azután foglalhatja el hivatalát</p>

Schmitt Pál a Fidesz-KDNP jelöltje megerősítette: nem kíván a kormányzás lendületének gátja lenni, hanem éppen ellenkezőleg akar majd eljárni. A jelölt hozzátette: államfőként nem a kormány ellensúlya, hanem a politikai feszültségek kiegyensúlyozója akar lenne, az ellensúly szerepe az ellenzéké. A köztársasági elnök jogkörébe tartozó független intézmények élére történő jelöléssel kapcsolatban Schmitt elmondta: szakembereket akar kinevezni, de mindenképpen egyeztetni kell a pártokkal.
A Fidesz-KDNP jelöltje aktív külpolitikát akar folytatni, mozgósítani kíván az egészséges életmód és a rendszeres sportolás érdekében, valamint tenni akar a magyar nyelv védelmében. Schmitt elmondta még, hogy megválasztása esetén lemond párttagságáról, de a pártsemlegesség nem jár értéksemlegességgel is.

Balogh András, az MSZP államfő-jelöltje pártatlan köztársasági elnök kíván lenni, akinek fő célja az ország és a nemzet egészének szolgálata, az alkotmányos rend tiszteletben tartása és védelme. Elnökjelölti beszédében hangsúlyozta a demokratikus értékek melletti egyértelmű kiállást, valamint a szólás- illetve sajtószabadság védelmét. A jelölt államfőként a társadalom lelkiismerete kíván lenni, miközben a nemzet egységét kívánja erősíteni. Balogh András bangkoki magyar nagykövetet az MSZP frakciójának 59 tagja ajánlotta államfőnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!