Friss hírek

2010.06.26. 11:40

Még mindig sok a víz a Balatonban és a Velencei-tóban

<p>Folyamatosan dolgoznak a szakemberek a Balaton és a Velencei-tó leeresztésén, mindkét tóban ugyanis túl sok a víz az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt. Bár a tavak vízállása az úgynevezett szabályozási szint felső határa felett van több centiméterrel is, komolyabb veszélyt a part menti településekre nem jelentenek.</p>

A Balaton jelenleg 124 centiméteren áll, ez 14 centiméterrel haladja meg az úgynevezett szabályozási szint felső határát. Ezt az értéket a part menti településekhez, illetve az azokon kiépített környezethez viszonyítva határozták meg. A 14 centiméterrel magasabb vízszint az északi parton egyáltalán nem okoz gondot, a déli parton is csak két-három település van, ahol nagyon heves széllel járó és hosszú vihar miatt a víz elönthetne egyes területeket - mondta a Független Hírügynökségnek a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.
Csonki István hozzátette, hogy a Balaton leeresztése mindenestre zajlik, másodpercenként 13 köbméter vizet engednek le. Ennél gyorsabban jelenleg nem tudják, hiszen több környékbeli folyónál még árvízi védekezés van, a tóból leeresztett vízzel együtt pedig rosszabb lenne a helyzet. A szakemberek reményei szerint egy hét múlva tudnak majd nagyobb intenzitással dolgozni és ha jó idő lesz, a Balaton önmagától is párologni fog.

A Velencei-tóban is több a víz, mint a szabályozási szint, igaz csak 4 centiméterrel. A vízállás jelenleg 174 centiméter. Csonki István szerint ez önmagában nem jelent gondot, mindössze néhány strand van, ahol a szokottnál kicsit gyorsabban mélyül a víz. A tóból másodpercenként 1 köbméternyi vizet eresztenek le, egy hét múlva várhatóan ezzel a szabályozási szint felső határa alá csökken a vízszint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!