Friss hírek

2010.06.20. 17:50

Makay Zsolt az MDF új elnöke

<p>A jelenlévő küldöttek több mint kétharmadának szavazával Makay Zsoltot választotta pártelnökké a Magyar Demokrata Fórum Országos Gyűlése vasárnap Budapesten. Makay Zsolt első, elnökként tartott sajtótájékoztaján azt mondta: az MDF jobbközép párt, és azon dolgoznak, hogy a jövőben senki se gondolhassa baloldalinak. Hétfőtől megkezdik a kapcsolatfelvételt a demokratikus pártokkal, valamint a felkészülést az őszi önkormányzati választásokra. Emellett jövő héten háromfős bizottságot kérnek fel a párt anyagi helyzetének rendezéséhez - tette hozzá.</p>

Az MDF XXIV. Országos Gyűlésén a 172 érvényes szavazat közül 116-ot kapott Makay Zsolt, a többit pedig a másik elnökjelöltre, Nagy Tamás Győr-Moson-Sopron megyei elnökre adták le. Elnökségi tagnak választották Szabó Józsefet, Farkas Beátát, Jagarics Ferencet és Zsíros Lászlót. Elnökségi tag maradt Viniczai Tibor, Juhász Zoltán, Joó Szabolcs, Horváth István és Szilassy Gábor Cézár.

Makay Zsolt vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: az országos gyűléstől felhatalmazást kért a párt újjászervezéséhez, hogy a jövőben senki se gondolhassa, hogy az MDF baloldali párt. A Magyar Demokrata Fórum jobbközép párt, és hétfőtől megkezdi a kapcsolatfelvételt a hasonló szellemiségű pártokkal. Makay Zsolt ezzel kapcsolatban a Független Hírügynökségnek azt mondta, elsősorban a mostani kormánypártokat keresik meg, valamint a Civil Mozgalmat. Ugyancsak megkeresik majd az LMP-t, a Jobbikot és az MSZP-t, de ez nem jelent automatikusan együttműködést.

Makay Zsolt az MDF-et a legerősebb parlamenten kívüli pártnak nevezte. Tervei szerint megpróbálják két héten belül rendezni soraikat, hogy a párt indulhasson az önkormányzati választásokon. Az MDF új elnöke azt mondta: alapvetően önállóan akarnak indulni az őszi választásokon és ez egyben azt is jelenti, hogy várhatóan lesz az MDF-nek önálló főpolgármester-jelöltje. Az MSZP-vel való együttműködést elnökként nem tartaná helyesnek, de ebben a kérdésben a párt testületei hozzák majd meg a végső döntést - tette hozzá.

Az MDF új elnöksége szerdán ülésezik, akkor választják majd meg a párt társelnökeit, akik az elnök munkáját fogják segíteni.

Az elnökség háromfős bizottságot kér fel szerdán a párt anyagi helyzetének rendezéséhez. Makay Zsolt ezzel kapcsolatban azt mondta: ahogy elnöki programjában is szerepelt, nem akarják jelentősen csökkenteni az MDF ingatlanállományát. A párt számvizsgáló bizottságának adatai alapján az MDF-nek 230 millió forintnyi kifizetetlen számlája van, valamint összesen 430 millió forintnyi jelzáloghitel terheli az ingatlanjait. Az ingatlanállomány becsült értéke 600-700 millió forint körüli. Arra törekszenek, hogy lehetőség szerint fél éven belül rendezzék a kifizetetlen számlákat, ehhez egyebek mellett intenzív adománygyűjtésre lesz szükség - válaszolta a pártelnök egy kérdésre.

Makay Zsolt elmondta még: Dávid Ibolya volt elnök és Herényi Károly volt elnökhelyettes UD Zrt.-vel kapcsolatos ügye a múlthoz tartozik, azzal az új elnökség nem kíván foglalkozni annak lezárásáig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!