Friss hírek

2010.06.16. 05:49

Ma levetítik a Biszku Béláról szóló dokumentumfilmet

<p>Zárt térben, nem hivatalos keretek között egy budai szórakozóhelyen levetítik szerda este azt a dokumentumfilmet, amely Biszku Béla egykori belügyminiszterről szól - ezt még hétfőn jelentette be az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke a Parlamentben. L. Simon László durva akciónak és elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy az alkotók megkérdezése nélkül letiltatta a film bemutatását az Uránia moziban Biszku Béla és a lánya. A család szerint ugyanakkor nincs szó letiltásról, csak a bemutató elhalasztását kérték.</p>

A "véres kezű belügyminisztert" bemutató filmet a Fidesz megítélése szerint joga van látni az embereknek, ezért a kormánypárt arra kérte a képviselőket, hogy menjenek el a dokumentumfilm első, nem nyilvános vetítésre szerda este hét órára, egy budai szórakozóhelyre.

Biszku Béla 1957-től 1961-ig volt belügyminiszter, a források szerint közvetlenül ő irányította az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlást.

Biszku Éva, az egykori belügyminiszter lánya kedden azt közölte: nem tiltották le a Biszku Béláról szóló film bemutatását, hanem a bemutató elhalasztását kérték. Ahhoz, hogy hozzájárulhassanak a bemutatóhoz, szeretnének kópiát kapni a filmből, hogy megnézhessék. Biszku Éva ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy az Uránia mozi - sajtóhírek szerint a család nyomására - levette programjáról a filmet.

A Népszava szerdai cikke szerint a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete tiltakozott az ellen, hogy a film készítői félrevezették Biszku Bélát. Azt mondták neki ugyanis, hogy szülőföldjéről, Márokpapiról érkeztek, és az almanach számára készítenek felvételt róla. Kisfaludy András, az egyesület elnöke a lapnak úgy nyilatkozott: vannak íratlan, a dokumentumfilm-gyártásban több évtizede alkalmazott szabályok. Ezek közé tartozik, hogy a riportalany írásos engedélyét kell kérni a beszélgetés rögzítéséhez, majd a kész filmet is be kell neki mutatni. Skrabski Fruzsina, az egyik alkotó a Népszavának azt mondta: úgy vélik, hogy a film levetíthető, mivel a családtól ők még nem kaptak hivatalos papírt egy esetleges perről. Egyébként vállalják a pert, felkészültek arra - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!