Friss hírek

2010.06.28. 10:55

Katasztrófa kockázat: segély helyett tervezhető rendszert akarnak a biztosítási alkuszok

<p>Átláthatatlan költségek jellemzik a magyarországi kárenyhítési és kártérítési eljárásokat a Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetsége (MABIASZ) szerint, ezért a természeti katasztrófák hatásainak és kockázatainak komplex kezelésére tettek javaslatot. Szerintük a segélyezési rendszer helyet a lakossági, az önkormányzati, és az állami vagyont érintő katasztrófa kockázatok kiszámítható, a piachoz igazodó módon működő megoldását kell kidolgozni. A szervezet a katasztrófahelyzetekre kötelező alapbiztosítás bevezetését javasolja, ez azonban azzal járna, hogy akinek nincs ilyen biztosítása, nem kapna kártérítést sem.</p>

A kockázatok kezeléséhez és jövőbeni becsléséhez jelenleg nincs összesített adatbázis és statisztika a természeti károkról és az azok által okozott károkról, illetve a kárenyhítésre kifizetett pénzekről és az erre a célra szolgáló alapok hatékonyságáról. Az adatbázis alapján be lehetne vezetni a katasztrófa eseményekre kiterjedő kötelező alapbiztosítást a lakóingatlanoknál, erre a MABIASZ szerint a nemzetközi gyakorlatban már több példa is van. Piaci elven működő Nemzeti Biztosító létrehozásával, vagy piaci biztosítók bevonásával kellene szerintük ezt megoldani. Így megszűnhetne az állam jelenlegi segélyező szerepe, ezzel párhuzamosan ki lehetne dolgozni a szociális alapokon nyugvó lakásbiztosítás-támogatási rendszert, viszont azok, akiknek nincs biztosításuk, a továbbiakban nem kaphatnának kártérítést.

A rendszer bevezetéséhez azonban meg kell oldani a lakóházak szabályozott helyreállítását, vagyis cölöp alapozást, magasföldszint kiépítését kellene előírni az ár- és belvízveszélyes területeken. Szigorítani kellene az építési engedélyek kiadását, illetve szigorúan számon kérhetőnek kell lennie a vízelvezető árkok és védelmi létesítmények karbantartása elmulasztásának vagy ellehetetlenítésének is.

Püski András, a MABIASZ elnöke szerint az állam a jelenleg segélyezésre költött pénz egy jelentős részét - kiszámítható költségvetési terhek mellett - kockázatfinanszírozásra és kockázat-megelőzésre fordíthatná. Az új kötelező biztosítással pedig megoldódna a korábban nem biztosított lakóingatlanok, növényi kultúrák, és állami vagyontárgyak kockázatainak biztosítása is.

A MABIASZ egyébként állami segédlettel képzeli el a rendszer felállítását. A Nemzetgazdasági Minisztérium koordinációjával, és az illetékes kormányzati szervek, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, valamint a biztosítási szakma képviselőinek részvételével működő munkacsoport létrehozását javasolják a rendszer előkészítéséhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!