Friss hírek

2010.06.17. 21:09

Japánba érkezett az aszteroida kőzeteket tartalmazó kapszula

<p>Megérkezett csütörtökön Japánba Ausztráliából az a kapszula, amelyben a tudosók reményei szerint egy aszterodiáról származó kőzetdarabok vannak. A hővédő pajzzsal felszert tárolóegység vasárnap ért földet Ausztráliában. Az ősi aszteroidából nyert minták segíthetnek a tudósoknak, hogy információkat szerezzenek a Naprendszer múltjáról, kialakulásának körülményeiről.</p>

A frizbi nagyságú kapszulát a tokiói Haneda repülőtéren fogadták, majd egy speciális tárolóba helyezték, és a japán űrkutatási hivatal (JAXA) Tokió melletti központjába szállították. A tárolóegységet, amelyben a tudósok reményei szerint egy aszteroidáról származó kőzetmintákat találnak, csak több hétig tartó vizsgálatok után nyitják csak fel.

A kapszulát a hét évvel korábban fellőt Hajabusa japán űrszonda hozta vissza a földre. A 2003-as indítása után ötmilliárd kilométert megtett űrszonda az első olyan ember alkotta szerkezet, amely eljutott egy aszteroidára, és vissza is tért. A szonda a légtérbe lépéskor elégett, a talajt csak a kapszula érte el.

Mivel a szonda kőzetbegyűjtő szerkezete nem megfelelően működött az aszteroidán, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyi mintát sikerült begyűjtenie. A tudósok abban reménykednek, hogy legalább az aszteroidáról származó port találnak majd a kapszulában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!