Friss hírek

2010.06.10. 14:24

Ismertették az új kormány egészségügyi programjának főbb pontjait

<p>Az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetése, a patikaalapítás felfüggesztése, valamint az orvosi és gyógyszerészeti kamarai tagság kötelezővé tétele - ezeket az azonnali intézkedéseket kezdeményezte az Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMIN) egészségügyért felelős új államtitkára. Szócska Miklós a Világgazdaság című lap által szervezet csütörtöki budapesti konferencián mondta ezt, amelynek témája az új kormány egészségügyi programja. Az államtitkár bejelentette azt is, megszüntetik az úgynevezett korbácsrendelet megalázó részeit és egyes esetekben felfüggesztik azt a szakmai minimumrendszert, amelyet még az előző egészségügyi kormányzat dolgozott ki, és amely július 1-től lépne életbe. Sok kórház ugyanis működésképtelenné válna, mivel nem tudná teljesíteni az elvárt feltételeket.</p>

Szócska Miklós az egészségügy jelenlegi helyzetéről többek között azt mondta: krízishelyzet van a népegészségügyben, összeomlás határán van az ellátórendszer, még az uniós forrásokat is rosszul használták fel. Válság van az ágazat emberi erőforrásában is, hiszen rossz a nemek aránya az egészségügyben dolgozók között, de demográfiailag sem megfelelő, mivel egyre kevesebb a fiatal. Nagy a szakmából az elvándorlás, és kivándorlás is.

Az államtitkár szerint az ágazatban "cserbenhagyásos gázolás" történt, és az első lépés az "alapvető életfunkciók megőrzése". Tehát egyelőre részletes program helyett a főbb stratégiai irányokat vázolta fel: Egy egészségbiztosító lesz, koncentrálják az egészségügy terén az erőforrásokat, megerősítik az alapellátást.. Az egészségügyi ellátást a teljesítményelv alapján finanszírozzák majd, visszaszorítják a korrupciót és felmérik a lehetőségeket, hogyan tudnák megvalósítani a kórházak konszolidációját.

A betegutak újraszervezését, a túlszabályozás leegyszerűsítését, valamint új stílust is ígért az államtitkár. Egyes intézkedések előtt egyértelműbb lesz az egyeztetési folyamat a szakma, az érintettek képviselőivel. Megjegyezte azt is, hogy nagyobb pontosságra törekednek, hogy követni tudják a folyamatokat. Példaként említette, hogy megdöbbentek, amikor kiderült: a korábbi egészségügyi kormányzatnak bizonyos esetekben csupán a kórházak egy része volt hajlandó jelenteni. Az új egészségügyi vezetés nemcsak a szolgáltatóktól vár el nyíltságot, hanem maga is "nyíilt lapokkal játszik". Szócska Miklós bejelentette, hogy felkerültek a szaktárca honlapjára a kasszák elmúlt 5 évének költései.

Az egészségügyi államtitkár az előadását követően sajtótájékoztatót is tartott. Kérdésre válaszolva itt elmondta: szerinte nem vonatkozik az egészségügyi dolgozókra a kormányfő által bejelentett, a közszférára vonatkozó 15 százalékos bértömegcsökkentés. A szakorvosképzés jövőjéról Szócska Miklós azt mondta: nem fogják "röghöz kötni" a rezidenseket, más módon kívánják ösztönözni a fiatal orvosokat arra, hogy itthon dolgozzanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!