Friss hírek

2010.06.15. 12:24

Hatvan településen tarolt a tornádó hétfőn Szabolcsban

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 60 településén több mint 2300 ingatlant, száz önkormányzati középületet és egy templomot rongált meg a hétfő délutáni vihar. Száznál több embert kellett rokonoknál elhelyezni, mert házuk lakhatatlanná vált. A kedd reggeli adatok szerint harminc településen 33.600 fogyasztónál nincs áram - hangzott el a megyei védelmi bizottság ülése utáni tájékoztatón.</p>

A legsúlyosabb károkat Balkányban, Kislétán, Nyírbátorban, Bökönyben, Geszteréden, Szakolyban, Tiszabecsen, Botpaládon, Uszkában, Magosligeten és Inotán okozta a tornádószerű vihar.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, a védelmi bizottság vezetője és Pernyák Sándor, a Katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója közös tájékoztatójukon elmondták: a tornádószerű vihar több mint 100 kilométeres sebességgel söpört végig a megyén Nyírbátor, Mátészalka, Fehérgyarmat vonalában. Óriási pusztítást végzett házakban, intézményeken, erdőkben és mezőgazdasági területeken.
A mentésben 150 tűzoltó vett részt. Tűzfalak, kémények dőltek le, tetőket szaggatott le a szél, fák dőltek az utakra és autókra, de szerencsére senki sem sérült meg a megyében. A bejelentések összesítése még tart, az eddigi adatok szerint több, mint száz embert kellett rokonoknál elhelyezni, mert házuk lakhatatlanná vált.

A védelmi bizottság vezetője szerint most a legfontosabb, hogy az áramszolgáltatás mindenütt helyreálljon, mert addig nincs ivóvíz és nem működnek a szennyvíztelepek sem. Hétfőn 41 településen 72.500 fogyasztónál nem volt áram, a kedd reggeli adatok szerint 30 településen 33.600 fogyasztónál még mindig nincs villany, és egyelőre nem is lehet tudni, mikor kapcsolják vissza. Seszták Oszkár úgy fogalmazott: "nem először kell megállapítani, hogy ilyen helyzetben az E.on a szűk keresztmetszet, a karcsúsítások következtében nem rendelkezik elegendő villanyszerelővel." Kislétán, Hodászon és Szakolyban a szociális otthonokban aggregátorokkal próbálják biztosítani az áramot.

Eleinte gondot okozott, hogy nem volt elég fólia a megyében, mert elvitték az árvíz sújtotta területekre, de sikerült megoldani a problémát. Azokban a házakban, amelyeknek a teteje megrongálódott, a padlást fóliázzák. Egyelőre becsülni sem lehet a károkat.
Hatalmas pusztításokat végzett a vihar az erdőkben, a Nyírerdőnél 200 hektáron keletkezett kár, a magánerdészetekben becslések szerint egymilliárdos lehet a veszteség.

A csengersimai határátkelőnél összeomlott az informatikai rendszer, ugyanez a helyzet Vállajon és Tiszabecsen, Románia felé jelenleg kitérővel Ártándon lehet átlépni a határt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!