Friss hírek

2010.06.10. 12:05

HANGOS 20:00

<p>- Az állam megtéríti az árvízi védekezés költségeit<br />- Hét halottja van a 45-ösön történt balesetnek</p>

Száz százalékban megtéríti az állam az árvízi védekezés költségeit az önkormányzatoknak valamint azon állami szervezeteknek, amelyek részt vesznek ebben a munkában - így döntött szerdán a kormány. Ugyancsak teljesen megtérítik azon károk összegét, amelyek gátak átvágásakor keletkeztek, emellett még szerdán intézkednek azzal kapcsolatban, hogy megkezdjék a szúnyogirtást az elöntött részeken - mondta a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón az árvízi védekezést felügyelő miniszteri biztos. Bakondi György közölte, az állami szervek védekezési költségei, illetve a vis maior alapból az önkormányzatoknak kifizetett pénz kedd éjfélig összesen több mint 8 milliárd 178 millió forint volt.

Az adományok áfájának eltörlése visszaadhatja a cégek jótékonykodási kedvét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerint - hangzott el az RTL híradóban. 2 éve kell áfát fizetni a cégeknek a tárgyi adományok után, ez most 25 százalék. A segélyszervezet szerint emiatt körülbelül 40 százalékkal kevesebbet adakoznak a vállalatok.

Létszámleépítés lesz, de tömeges elbocsátás nem - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter a közszférában tervezett 15 százalékos bértömeg-csökkentéssel és egyéb átalakításokkal kapcsolatban, amelyek részei a kormány kedden ismertetett gazdasági akciótervének. Fellegi Tamás az elbocsátások nagyságáról nem nyilatkozott, csak annyit mondott, hogy mértéke eltérő lesz az egyes intézményeknél. A miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón beszélt arról is, hogy "készséges, együttműködő" tárgyalásokat folytat a kormány bizonyos szolgáltatókkal a közüzemi díjakkal kapcsolatban.

A jövőben nem a felsőoktatási intézmények, hanem a kormány döntene arról, hogy mely tantárgyból vagy tantárgyakból írja elő az emelt szintű érettségi vizsga letételét felvételi követelményként - ezt tartalmazza a törvénymódosítás, amelyet szerdán nyújtottak be az Országgyűlésnek Pokorni Zoltán és Pósán László fideszes képviselők. A változtatás oka, hogy még mindig kevesen érettségiznek emelt szinten. A jelenlegi rendszerben ráadásul a középszintű vizsgán a tanulók teljesítménye objektív módon nem hasonlítható össze, így egyes jelentkezők indokolatlan előnyhöz jutnak, mások hátrányba kerülnek társaikhoz képest.

Hétre emelkedett a halálos áldozatok száma a 45-ös főúton történt balesetben. Szerda késő délután egy mikrobusz ütközött egy rendőröket szállító busszal Szentes és Kunszentmárton között. Az áldozatok mindegyike a mikrobuszban ült, a rendőrségi buszon hat rendőr sérült meg könnyebben. Az elsődleges vizsgálatok szerint a mikrobusz eddig ismeretlen okból lehajtott a jobb oldali útpadkára, majd elrántva a kormányt áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol frontálisan ütközött a busszal. A busz árvízi védekezésből hazatérő rendőröket szállított.

cSÜTÖRTÖKÖN derült lesz az ég, esni nem fog. A déli szél élénk, a Kisalföldön olykor erős lesz. Fronthatás nincs, de tovább melegszik a levegő. Hajnalban 15, 20, délután 29, 33 fok lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!