Friss hírek

2010.06.22. 15:50

Folytatódik a bírósági reform: kettéoszthatják a Fővárosi Bíróságot

<p>Az ítélkezés gyorsítása érdekében folytatják a bírósági reformot. Kettéoszthatják a Fővárosi Bíróságot, Fővárosi Pesti Bíróságra, illetve Fővárosi Budai Bíróságra - mondta Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke keddi sajtótájékoztatóján. A reformot elsősorban az ügyek számának gyors növekedése indokolja. Tíz évvel ezelőtt egymillió ügy érkezett a bíróságokra, tavaly pedig 60 százalékkal több, 1 millió 600 ezer. A gondokat növeli Baka András szerint, hogy az idén ugyanannyi, vagyis 64 milliárd forint költségvetési támogatást kaptak a bíróságok, mint 6 évvel ezelőtt.</p>

A bírósági reform 24 oldalas koncepcióját és annak részletes kifejtését az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hétfői rendkívüli ülésén fogadta el. Ennek értelmében a bírósági fogalmazóknak egységes versenyvizsgát kell tenniük. Továbbképzik a bírósági titkárokat és ügyintézőket, átalakítják a pályaalkalmasság feltételeit és ismét lesznek a kezdő bírókat segítő instruktor bírák is. Kötelező lesz a bírók továbbképzése, a bírók munkáját pedig szakmai életútjuk végéig folyamatosan mérik. A bírók fegyelmi és kártérítési felelősségével összefüggésben szolgálati bíróságokat állítanak fel. A bírók adminisztratív munkaterhének csökkentése mellett fontosabb szerepet kapnak a bírósági titkárok.

Az OIT álláspontja szerint felül kell vizsgálni az úgynevezett központi régió, a főváros és Pest megye helyzetét. Úgy látják, célszerű lenne a tíz kerület bíróságait egyesítő Pesti Központi Kerületi Bíróság illetékességi területének módosítása és megfontolandó a Fővárosi Bíróság kettéosztása is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!