Friss hírek

2010.06.29. 20:00

FOCI VB - Túl gömbölyű a jabulani, ezért kiszámíthatatlan kutatók szerint

<p>Túlságosan gömbölyű és sima felületű a jabulani ahhoz, hogy kiszámíthatóan repüljön a rúgás vagy a fejelés után. Ezt közölték kedden francia kutatók, akik megvizsgálták a focivébé hivatalos labdáját, a jabulanit, amelyről több játékos is azt állította, hogy becsapta őket.</p>

A vébéről már kiesett angol válogatott kapusa, Robert Green is állítólag a jabulani miatt kapott hatalmas potyagólt az amerikaiak elleni meccsen. Mindenesetre nem az Adidas labdáját, hanem Green-t menesztették, hiszen többet nem védhetett. A spanyol kapus, Iker Casillas egyszerűen csak "rohadtnak" nevezte a labdát. Az ugyancsak kiesett olaszok hálóőre, Gianluigi Buffon visszafogottan "kiszámíthatatlannak" minősítette a labda mozgását. Julio Cesar, a brazil kapus pedig azt mondta: jobb labdát tudna venni bármelyik szupermarketben.

A jabulanit vizsgáló marseille-i mozgástudományi intézet igazgatóhelyettese, Eric Berton szerint talán az lehet a probléma, hogy az öltések a labda belsejébe kerültek, így csaknem tökéletes gömbalakot kapott a jabulani. Berton szerint a tenisz-, a golf - vagy a baseball-labda felülete egyenetlen, ezáltal lesz stabil és ellenőrizhető a röppályája.

Berton szerint a jabulani formája miatt a labda nem, vagy alig pörög, és kiszámíthatatlanná válik a röppályája. A szélcsatornás vizsgálatok Japánban hasonló eredményt mutattak azzal a kiegészítéssel, hogy a jabulani mozgása lelassul a röppálya közepén. Egy ausztrál kutató, Derek Leinweber komputer-elemzésekkel viszont azt mutatta ki, hogy a jabulani sokkal gyorsabban és szeszélyesebben repül, mint elődei, így a kapusok nem tudhatják, merre fog tartani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!