Friss hírek

2010.06.11. 15:19

FOCI-VB - Látványos nyitóünnepség Johannesburgban

<p>A dél-afrikai légierő öt kisgépe repült el a johannesburgi Fociváros nevű stadion fölött pénteken, ezzel megkezdődött a 19. labdarugó világbajnokság nyitóünnepsége. Afrika legnagyobb stadionja, ahol a döntőt is rendezik majd július 11-én, csak félig volt tele a ceremónia kezdetén.</p>

A rendezők szerint megtörtént az, amire többször is figyelmeztettek: autóval próbáltak a stadionhoz jutni a szurkolók, akik hatalmas dugókba keveredtek, és ezért nem értek időben az eseményre.

Az ünnepségen fellépő 1500 előadóból kiemelkedik a legendás dél-afrikai trombitás, Hugh Masekela és az amerikai rhythm and blues sztár, R Kelly. A nyitóünnepséget zene- és táncszámok színesítik.

A közönség soraiban volt a Nobel-békedíjas dél-afrikai Desmond Tutu, aki országa nemzeti színeibe öltözve jelent meg, hogy az első pillanattól buzdítsa a válogatottat, Bafana Bafanát. A tervek szerint az ünnepségen díszvendégeként jelen lett volna az ország első fekete elnöke, az apartheid-rendszer elleni szabadságharc hőse, Nelson Mandela. Az utolsó pillanatban azonban lemondták a 91 éves Mandela részvételét, mert autóbalesetben meghalt 13 éves dédunokája. A jármű péntek hajnalban borult fel Johannesburgnál. Zenani Mandela hazatérőben volt egy johannesburgi koncertről, amelyet a futball-világbajnokság kezdete alkalmából szerveztek.

A 2010-es labdarúgó világbajnokság a 19. a futball történetében. Ez a sportág legnagyobb nemzetközi tornája, amit 2010. június 11. és július 11. között rendeznek a Dél-afrikai Köztársaságban. Ez az első olyan vébé, amit az afrikai kontinensen rendeznek, így Óceánia marad az egyetlen olyan földrész, ahol még nem volt világbajnokság. A vébére a 208 FIFA-tag országból 204 nevezett, a selejtezők után 32 válogatott vehet részt a tornán. Olaszország a címvédő. A 32 csapatot 8 csoportba sorsolták, ahonnan az első két helyezett jut tovább. A nyolcad döntőtől egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!