Friss hírek

2010.06.13. 05:29

Erős UV-B sugárzás és hőségriadó vasárnap is

<p>Marad jórészt a kánikula itthon vasárnap, továbbra is másodfokú hőségriasztás lesz érvényben és nagyon erős UV-B sugárzásra kell számítani. A szakemberek mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy a legmelegebb déli órákban jobb kerülni a napot és lehetőleg árnyékos helyen tartózkodni, a megfelelő folyadékpótlás is fontos.</p>

Itthon péntektől van másodfokú hőségriasztás, amely érvényben lesz vasárnap is. Ezt akkor rendelik el, ha az úgynevezett napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Az előrejelzések szerint vasárnap hajnalban 17 és 22 fok körül alakul a hőmérséklet, míg napközben várhatóan 30 foknál is melegebb lesz. Igaz, az időjárás egy kicsit változékonyabbra fordul: az északi és északkeleti országrészt egy hidegfront érheti el. Ez azt jelenti, hogy szórványosan előfordulhat zápor, zivatar, néhol felhőszakadás és jégeső is, a zivatar környékén pedig akár viharos szél is lehet.

A szakemberek azt javasolják, hogy a déli órákban lehetőleg mindenki tartózkodjon hűvös helyen, az elveszített folyadékot pedig folyamatosan pótolni kell. Ilyen kánikulában az idősekre, a betegekre és a kisgyerekekre külön oda kell figyelni. A szokatlanul hideg és esős május után a hirtelen beköszöntő rendkívüli meleg nagyon megviseli ugyanis a szervezetet.

A kánikula mellett nagyon erős UV-B sugárzásra lehet számítani országszerte vasárnap is. Ez azt jelenti, hogy akinek normál bőre van, bő negyedóra alatt már leéghet a napon. A szakemberek azt javasolják: amíg ennyire erős az UV-B sugárzás, jobb kerülni a napozást délelőtt 11 és délután 3 óra között, illetve napközben fényvédő krémet kell használni.

A hőségriasztás miatt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben felfüggesztette a hétvégi kamionstopot. A szokásos gyakorlattal szemben tehát a 7,5 tonnát meghaladó teherautók szombat este 10 óra és vasárnap este 10 óra között is közlekedhetnek az itthoni utakon. Az intézkedést egészségvédelmi szempontok indokolják, a sofőröknek így nem kell - a pihenőidőn túl - a rendkívüli hőségben a parkolókban várakozniuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!