Friss hírek

2010.06.10. 12:05

Eltűnt a műholdat szállító dél-koreai rakéta

<p>Pár perccel a kilövés után elvesztette a kapcsolatot a dél-koreai földi irányító központ azzal a rakétával, amely egy a klímaváltozást figyelő tudományos műholdat szállított volna a világűrbe csütörtökön - közölte az ázsiai ország űrkutatási intézete. Dél-Korea egy tavaly augusztusi sikertelen kísérlet után, másodszor próbált meg műholdat fellőni.</p>

A tévéfelvételek tanúsága szerint a Naro Űrközpontban a nézők ujjongva, koreai zászlókat lengetve figyelték, ahogy a rakéta felemelkedett, ám alig több mint 2 perccel később a koreai űrkutatási intézet elvesztette a kapcsolatot az eszközzel. A tervek szerint a műhold 302 kilométeres magasságban vált volna le a rakétáról, de az út egynegyedénél sem járt még, amikor eltűnt a kutatók szeme elől, illetve műszereiről.

"Mindent megteszünk, hogy megtaláljuk a műholdunkat" - mondta Li Ju Dzsin, az űrkutatási intézet vezetője. Az ország miniszterelnöke pedig azt mondta, reméli, hogy amerikai vagy norvég segítséggel sikerül rábukkanni a tudományos eszközre. Csong an Csan reményét fejezte ki, hogy csak kommunikációs hiba történt, a műhold sikeresen célba ért, és földkörüli pályára állt.

Dél-Korea szeretne ahhoz a 9 fős elit klubhoz tartozni, amelynek már sikerült műholdat juttatnia a világűrbe. Először tavaly augusztusban kísérleteztek ezzel, de akkor a rakéta meghibásodott, és nem tudott róla leválni a műhold. A mostani kilövést a tűzoltórendszer hibája miatt halasztották szerdáról csütörtökre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!