Friss hírek

2010.06.30. 19:10

Elmarasztalta a Kereskedelmi Világszervezet az EU-t az Airbus állami támogatása miatt

<p>Illegálisan cselekedett az Európai Unió és néhány tagországa, amikor állami támogatással segítették az Airbus-t. Így döntött szerdán a Kereskedelmi Világszervezet (WTO). Válaszul azt közölte az európai repülőgép-gyártó szóvivője, Rainer Ohler, hogy a cég fellebbez a döntés ellen.</p>

A WTO április elején jutatta el a döntés tartalmát az amerikai és az európai uniós kereskedelmi illetékeseknek, de azt csak most hozták nyilvánosságra. A nemzetközi szervezet szerint az Európai Unió és a támogatási ügyben érintett európai kormányok törvénytelenül finanszírozták az Airbus-t az amerikai Boeing céggel folytatott versenyben. A WTO szerint az állami támogatást 90 napon belül meg kell szüntetni.

Az amerikai kormány hat évvel ezelőtt panaszolta be az Európai Uniót arra hivatkozva, hogy jogtalanul ad támogatást a Boeing riválisának, és ezzel megsérti a versenyszabályokat. A szerdai bejelentést a Boeing "elsöprő jogi győzelemnek" nevezte.

Az Airbus szóvivője azt mondta szerdán, hogy a cég, az Európai Unió és az érintett országok kormányai tanulmányozzák a döntést, és csak azután nyilatkoznak a további lépésekről, de a fellebbezés "szinte biztos". Ha ez megtörténik, a fellebbezési eljárás évekig is tarthat. A WTO döntése azonban már most meghatározó jelentőségű a repülőgépiparban, mert precedenst teremthet a jövőre nézve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!