Friss hírek

2010.06.29. 14:00

Bűnösnek találta a bíróság "Doktor Halált" vagy, ahogy kollégái gúnyolták: "Dr. E. Coli"-t.

<p>Bűnösnek találta többszörös emberölés vádjában kedden egy ausztrál bíróság esküdtszéke "Doktor Halált" vagy, ahogy kollegái gúnyolták a fertőző baktérium neve után: "Dr. E. coli"-t. Az indiai születésű, amerikai állampolgársággal rendelkező Jayant Patel-t 2008 márciusában vették őrizetbe az Egyesült Államokban, később pedig kiadták Ausztráliának, ahol három beteg megölésével, és négy betegnek okozott súlyos egészségkárosodással vádolták meg.</p>

Az ausztrál média közlése szerint a brisbane-i Legfelső Bíróságon 14 héten át tartott a tárgyalás, amelynek végén az esküdtek 50 órán keresztül vitáztak, mire meghozták egyhangú döntésüket arról, hogy Patal bűnös. Az angol jogrend szerint működő ausztrál igazságszolgáltatásban előbb mondja ki az esküdtszák a verdiktet, majd később hozza meg a bíróság az ítéletet. A keddi bejelentés szerint csütörtökön közli ezt a bíró.

Bár Patalt három rendbeli emberöléssel vádolták meg, a korábbi vizsgálatok szerint 87 beteg hirtelen bekövetkezett haláláért is felelős lehet a Queensland-i Bundaberg Base Kórházban, ahol a sebészet vezetője volt. A férfi 2005-ben menekült az Egyesült Államokba, ahol az FBI nyomozói fogták el végül.

Patelnek, aki tanulmányai nagy részét az Egyesült Államokban végezte, nem ez volt az első ügye. 1984-ben New Yorkban ötezer dolláros büntetést kapott, mert nem vizsgált meg betegeket műtét előtt. 1998-ban az amerikai Oregon állam Portland városának egyik kórházában tiltották el a máj-, és hasnyálmirigy-műtétektől, miután kiderült: több ilyet annak ellenére hajtott végre, hogy azokra nem is volt szükség. Egy alaposabb vizsgálat kiderítette, hogy három esetben betegei meg is haltak. Ezek után megvonták orvosi engedélyét Oregon és New York államokban.

A férfi ezután költözött az ausztráliai Queenslandbe, ahol 2003-ban úgy alkalmazták, hogy nem néztek utána a múltjának. A hatóságok szerint 2008-ig itt is hanyagul, a higiéniával mit sem törődve dolgozott. Ezért kollégái egy másik gúnynevet is ráragasztottak: a fertőző baktériumról csak "Dr. E. coli"-nak nevezték. Amikor egyszer egy nővér a kézmosásra figyelmeztette, úgy válaszolt, hogy "az orvosoknak nincs baktériumuk".

Egy későbbi vizsgálat szerint Patel 2002 és 2005 között 1202 beteget kezelt, tevékenysége közülük 87 páciens halálával hozható összefüggésbe. 30-an az ő ügyelete idején haltak meg. A vád szerint állítólag hibáit elfedendő utólag megváltoztatta az orvosi jelentéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!