Friss hírek

2010.06.28. 18:55

Átfogó vizsgálatot indít a Fővárosi Önkormányzat ellen az ÁSZ új elnöke

<p>Mivel az elmúlt 20 évben elmaradt, hivatalba lépése után átfogó számvevőszéki vizsgálatot indít a Fővárosi Önkormányzat ellen az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hétfőn megválasztott elnöke - mondta Domokos László hétfői eskütétele után.</p>

Domokos hangsúlyozta: nem volt minden rendben Budapest gazdálkodásával, ennek a hátterét meg kell vizsgálni. Az ÁSZ-elnöke furcsának nevezte, hogy amíg a megyék és a 83 kiemelt önkormányzat átfogó vizsgálata ciklusról-ciklusra megtörtént, addig Budapest esetében ez minden esetben elmaradt és csak részben valósult meg egyrészt módszertani, másrészt erőforrásbéli okokból.

Domokos László hangsúlyozta: július 5-i hivatalba lépése előtt kilép a Fideszből és lemond országgyűlési képviselői mandátumáról, békés megyei közgyűlési elnöki posztjáról és a Fidesz békés megyei elnöki posztjáról is.

Az ÁSZ 12 évre megválasztott új elnöke hangsúlyozta: kezdeményező szerepet szán az intézménynek, orvosolni szeretné a rendszerszintű hiányosságokat (a közpénzek költése helyett felelős gazdálkodást szeretne, a közvagyont illetően pedig fenntarthatóságot), illetve célszerűségi vizsgálatokat kezdeményez majd a közszolgáltatások területén, hogy biztosan a leghatékonyabb-e a közpénzek felhasználása.

Arra a kérdésre, hogy ÁSZ-elnökként képes lesz-e ellentmondani Orbán Viktornak, aki jelenleg még a pártelnöke, Domokos hangsúlyozta: nemzetközi példák is azt mutatják, hogy kinevezése nem rendkívüli dolog és szeretne független és szakszerű munkát végezni.

Az ÁSZ alelnökének szintén hétfőn megválasztott Warvasovszky Tihamér hangsúlyozta: az önkormányzati ügyekért fog felelni elsősorban. A volt MSZP-s képviselő, Székesfehérvár polgármestere elmondta: a közpénzek szabályszerű, célszerű és a hatékony felhasználást vizsgálja majd. Emellett a politikus reméli, hogy a kormány pozitívan értékeli majd az ÁSZ észrevételeit és megfogadja azokat.

Balczó András a Jobbik frakcióvezető-helyettes a szavazást követően úgy fogalmazott: a Fidesz sajátos módon oldott fel egy patthelyzetet és még a látszatra sem adott azzal, hogy frakciójának egyik tagját ültette az ÁSZ élére.

Mesterházy Attila az MSZP frakcióvezetője sajnálatosnak nevezte, hogy minden ellenkezésük ellenére a kormánypártok megszavaztak "egy pártkatonát" az egyik legfontosabb független ellenőrző szerv élére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!