Friss hírek

2010.06.10. 09:07

ÁRVÍZ - Az elpusztított sajóládi erdő megvédte volna a környező településeket az árvíztől?

<p>Az évekkel ezelőtt részben ellopott, részben kitermelt sajóládi erdő megvédte volna a települést a Hernád árvizétől - állítja egy környezetvédelmi szervezet. Az erdő elpusztítása miatt, amely több ritka, veszélyeztetett állatfaj élőhelye volt, többször is megrótta hazánkat az Európai Bizottság.</p>

- Határozott szakmai véleményünk, hogy a Hernád és a Sajó folyó közötti ártérben elhelyezkedő 180 hektáros Sajóládi-erdő tarra vágása jelentős mértékben járult hozzá az árvízi helyzet súlyosságához, Sajólád, Ónod és Muhi községekben a lakóterületeken bekövetkezett árvízi katasztrófához - közölte a Független Hírügynökséggel Zsák Ferenc Tibor, a debreceni központú Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) elnöke. A szervezet kezdeményezett eljárást hazánk ellen amiatt, hogy a sajóládi erdő kilencven százaléka eltűnt.

Az elnök elmondta: áradások idején az erdők talaja szivacsszerűen szívja magába a vizet, s csak a felesleget engedi vissza a folyók medrébe. Emellett jelentős a növényzet vízfelhasználása, a párologtatás, mely ugyancsak hozzájárul a víz visszatartásához, a lombkoronaszint légrétegeiben őrizve a párát, csökkentve a terület páraéhségét, s növelve a mikrocsapadék (elsősorban a harmat) jelentőségét. Amennyiben kiterjedt erdők uralják a folyóvölgyet ezeknek köszönhetően az árhullámok által szétterített vízmennyiség nem a felszínen gyűlik össze, hanem a felszín alatt és felett képez tartalékokat. Amíg a rendszer egyensúlya ép, vízbőség (áradás) idején a víz e "földalatti és földfeletti kiegyenlítő-tartály" felé áramlik, apadáskor viszont már e "tartályból" szivárog vissza a folyóba az életet adó víz - tudatta az elnök.

Sajóládon, Ónodon és Muhiban az elmúlt napokban kemény munkát folytattak az árvíz ellen a helybeliek, valamint több száz segítőjük. Több tíz lakásból ki kellett telepíteni az embereket is. A TTT tagjai azt tervezik, hogy ivóvíz adománnyal segítik a sajóládiakat, amelyet a tervek szerint csütörtökön juttatnak el a településre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!