Friss hírek

2010.06.14. 16:59

A lehetőségek országa - Polgárosodás a 19. századi Magyarországon

<p>A lehetőségek országa - Polgárosodás a 19. századi Magyarországon címmel országos vándorkiállítás nyílik. A tárlat nyitórendezvénye a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz, ahol a Múzeumok Éjszakája programjának részeként június 19-én egynapos kamara kiállítást tartanak.</p>

A Nemzeti Kulturális Alap 2010-ben kétéves átfogó programot indított "A Felemelő Század" címmel. A program a XIX. század művészeti, kulturális, művelődési, intézményi és társadalmi értékeit helyezi a középpontba. Olyan értékekre mutat rá, mint a szabadság, nemzet és haza, polgárosodás, együttműködés. A program részeként június 19-én egy több mint egyéves vándorkiállítás indul útjára. "A lehetőségek országa - Polgárosodás a 19. századi Magyarországon" kiállítás-sorozat a polgári mintát helyezi a középpontba.

A kiállítás nyitó rendezvénye a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz, ahol a Múzeumok Éjszakája részeként június 19-én a Díszteremben egynapos kamara kiállítás nyílik "A Felemelő Század" tiszteletére. A látogatók a vándorkiállítás anyagából tekinthetnek meg válogatást. Bemutatják a Soproni Múzeum különleges Széchenyi István relikviáit, melyeket még sosem láthatott a budapesti közönség.

A válogatásból az a történelmi folyamat bontakozik ki a látogatók előtt, amelynek során a XIX. század első felében Széchenyi közreműködésével a poros Pest-Budából az ország fővárosa lett: Budapest. Ezekhez kapcsolódóan a tárlaton egyebek mellett olyan tárgyakat lehet majd megnézni, mint Széchenyi István levele a nádorhoz a Hengermalom ügyében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!