Friss hírek

2010.05.03. 12:56

Matolcsy most lazítást ígér a költségvetési hiány csökkentésében, késõbb viszont szigort

<p>Egyszerre kell ragaszkodni a költségvetési hiány és az államadósság csökkentéséhez, a stratégiai reformokhoz és a gazdaság növekedéséhez, valamint a foglalkoztatás bõvítéséhez - mondta a leendõ nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György. Szavaiból az is egyértelmûvé vált, hogy jelenleg nem látnak lehetõséget a még hatályos idei 3,8 százalékos deficitcél tartására, de a következõ 3 évre szigorú költségvetési politikát ígért. Azt is elmondta, hogy szükség lesz viszont évközi adócsökkentésre, késõbb pedig "adóforradalomra", valamint fordulatra a foglalkoztatásban, a kisvállalkozások támogatására uniós pénzbõl, az EU-összegek "átkottázására" és új Széchenyi tervre.</p>

Az irány egyértelmû: újraindítani a gazdaságot, ennek hogyanja késõbb jön - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek hétfõn Matolcsy György. A teljes gazdasági-pénzügyi területet összefogó majdani Nemzetgazdasági Minisztérium jövendõ vezetõje megismételte: nem a költségvetés egyensúlya az elsõdleges, sõt, ez a növekedés következménye lesz.

Sok jel utal arra, hogy a jelenlegi költségvetési törvényben rögzített 3,8 százalékos államháztartási hiány nem tud megvalósulni - mondta Matolcsy. Szerinte a 4,5-6,5 százalék közti sávban lehet az az érték, amit a piacok és nemzetközi intézmények még elfogadnak. Kicsit magasabb deficit átmenetileg - tette egyértelmûvé. A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió képviselõivel már folyamatosak az informális tárgyalások - mondta el még Matolcsy. E két szervezettel mindenképpen meg kell állapodni - szögezte le.

A következõ 3 évben szigorú költségvetési politikát kell folytatni, olyat, mint az elsõ Orbán-kormány idején - tette egyértelmûvé Matolcsy György.

A leendõ nemzetgazdasági miniszter amellett tette le a voksot, hogy a legfontosabb az államadósság csökkentése és a gazdasági növekedés elindítása, mert ennek alapján fognak megítélni minket. Mindemellett ragaszkodni kell a költségvetés hiányának csökkentéséhez, stratégiai reformokhoz és a foglalkoztatás javításához is - tette hozzá.

Fordulat kell az adórendszerben, idei évközi tehercsökkentésre szükség lesz, de ennek területérõl és mértékérõl nem beszélt Matolcsy. Annyit mondott, hogy a további intézkedéseknek 2-3 év alatt "adóforradalommá" kell összeállniuk. Teljes fordulatot tart szükségesnek a foglalkoztatásban, a kis- és közepes vállalkozások uniós forrású támogatásában, valamint a Magyarországnak járó EU-s fejlesztési összegek felhasználásában, ezt a körülbelül 3 ezer milliárdot "át kell kottázni" - mondta Matolcsy.

Azt még nem tudják, kell-e új költségvetést készíteniük, júniusban elkészül a Varga Mihály - leendõ miniszterelnökségi államtitkár - vezette feltáró vizsgálat. Minden további részlet ennek eredményétõl függ - mondta Matolcsy György. Az euró bevezetésének céldátumát 2011 végén kell hitelesen megjelölni szerinte. A jövendõ nemzetgazdasági miniszter kitért annak megválaszolása elõl, milyen tervük van a Magyar Nemzeti Bankkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!