Friss hírek

2010.04.16. 19:56

VULKÁNI HAMU: A mérések szerint enyhül az izlandi vulkán kitörése

<p>Fokozatosan enyhül az izlandi vulkán kitörése, a mérések szerint csökken ugyanis a nyomás a tûzhányóban - közölték pénteken vulkanológusok. Azt azonban nem tudták megmondani, mikor érhet véget a tûzhányó aktív mûködése, amelynek hamufelhõje miatt a második világháború óta nem tapasztalt leállás van az európai és részben a globális légiközlekedésben.</p>

"A mérések nyomáscsökkenésre és ezzel összefüggésben a kitörés enyhülésére utalnak" - mondta az Izlandi Egyetem szakértõje, Armann Höskuldsson. Sigrun Hreinsdottir geofizikus szerint az Eyjafjallajokull gleccser környékén elhelyezett berendezések azt jelzik, hogy a magmanyomás csökken, mindebbõl azonban nem lehet levonni olyan következtetést, amelynek alapján meghatározhatnák a kitörés végét. Az Eyjafjallajokull gleccser alatt nyugszik a tûzhányó.

Az izlandi vulkánkitörések a múltban eltérõ ideig tartottak. Volt, amelyik néhány nap alatt lezajlott, de volt olyan, amelyik egy évig is elhúzódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!