Friss hírek

2010.04.23. 16:26

Veszprém polgármestere szerint ingatlanspekuláció történt a szentkirályszabadjai reptér kapcsán

<p>"Vissza kell szerezni a szentkirályszabadjai repülõtér területét, mert mára nyilvánvaló vált számunkra, hogy ingatlanspekuláció történt" - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Debreczenyi János veszprémi polgármester. A polgári repülõtérnek idén szeptember 11-ig kellene elkészülnie, ez a határidõ azonban a jelek szerint nem tartható. Veszprém és Szentkirályszabadja önkormányzata 300 millió forintos kötbért követel a tulajdonos Budawest Zrt-tõl. A cég nem tartja indokoltnak ezt az igényt.</p>

A veszprémi és szentkirályszabadjai önkormányzat még 2005-ben kapta meg hasznosításra az államtól a szentkirályszabadjai volt katonai repülõtér területét. A 450 hektáros ingatlant 2006-ban adták el a Budawest Zrt.-nek több mint egymilliárd forintért. A befektetõ vállalta, hogy 2010. szeptember 11-re a területen polgári repteret létesít. Ez azonban a jelen állás szerint nem teljesül.

A két önkormányzat ezért 300 millió forintos kötbért követel a cégtõl. Debreczenyi János polgármester a Független Hírügynökségnek elmondta, ha a tulajdonos nem fizet, jogi útra terelik az ügyet. A polgármester azt mondta: az önkormányzat nem látja a jelét annak, hogy elkészül a reptér, ezért vissza akarják szerezni az ingatlant, mert szerinte mára nyilvánvalóvá vált, hogy ingatlanspekuláció történt.

Iványi András, Szentkirályszabadja polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta: ha az eredeti feltételek nem teljesülnek, az önkormányzatokat elállási jog illeti meg. Ezzel a joggal pedig élni fognak. Ez azt jelenti, hogy a bíróság által megszabott áron visszavásárolják majd a területet.

A BudaWest Airport Holding Zrt. ingatlanfejlesztési vezetõje a Független Hírügynökségnek úgy reagált: a reptér átadása a környezetvédelmi engedély hiánya miatt csúszik.

"A létesítési engedélyt nem nekünk felróható okból nem kaptuk meg, mivel a környezetvédelmi engedélyezési eljárás példátlan módon elhúzódik" - mondta Karai Péter. Elõbbit egyébként a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága, utóbbit pedig a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelõség adja ki. Hozzátette: az elõzetes környezetvédelmi engedélykérelmet 2008. május 30-án adták be, amelyet több mint egy év elteltével, 2009. június 30-án utasított el elsõ fokon a hatóság. Ezt követõen fellebbezést nyújtottak be, és a másodfokon eljáró hatóság megismételt eljárást rendelt el. Ez az új eljárás 2009. december 3-án indult és azóta is folyamatban van.

A cég nem tartja indokoltnak az önkormányzatok kötbérigényét, szerinte természetes, hogy csak azokat felújítási munkákat tudták elvégezni, amelyek nem engedélyhez kötöttek. Az irányítótorony, a tartalékmezõ és a végbiztonsági sávok felújítása készült el. A felszállópálya és gurulóutak felújítása vagy átépítése csak a létesítési engedély birtokában lehetséges, ezért ezeknél csak a karbantartás történt meg.

A reptér átadásáig egyébként a cég négymilliárd forintot meghaladó fejlesztési költséggel számol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!