Friss hírek

2010.04.22. 15:41

Védi az ukrán elnök az ellenzék által támadott ukrán-orosz megállapodást

<p>Megvédte az ukrán elnök az orosz államfõvel kötött megállapodást, amely az ukrán ellenzék szerint az ország szuverenitásának feladása. Viktor Janukovics azt mondta csütörtökön, hogy "az ukrán gazdaság siralmas állapotban van, és az egyezség komoly lökést ad a gazdaságnak, hogy kikerüljön ebbõl".</p>

Az ukrán és az orosz elnök az ukrajnai Harkovban szerdán egyezséget kötött, hogy az orosz fekete-tengeri flotta a 2017-ben letáró bérleti szerzõdés meghosszabbításaként további 25 évig, vagyis 2042-ig maradhat a szevasztopoli támaszponton. Cserében Ukrajna nagyjából 30 százalékos kedvezményt kap az orosz gázra.

A hatalmas költségvetési deficittõl szorongatott Ukrajnának nagy szüksége van olcsó orosz gázra, hogy a hiányt csökkentse azokkal a feltételekkel összhangban, amelyeket a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támaszt a kölcsön-csomag további részleteinek átutalásáért. Oroszországnak pedig kulcsfontosságú a szevasztopoli bázis.

"Megerõsítettük az országunk jövõjével kapcsolatos biztonságot. Elindítottunk valamit, ami kivezet minket a válságból, és megteremti az újjáépítés lehetõségét"- mondta csütörtökön Janukovics a Dmitrij Medvegyev orosz államfõvel kötött megállapodásról, illetve a gázár-kedvezményrõl.

Janukovics ellenfelei azt állítják, hogy az ukrán elnök eladta az országot a Kremlnek. Az elnökválasztásokon vesztes Julia Timosenko például azt mondta, hogy minden törvényes eszközt megmozgat, hogy megakadályozza a Moszkvával kötött szerzõdést ratifikálását a kijevi parlamentben. Az elõzõ ukrán elnök, Viktor Juscsenko "Mi Ukrajnánk" nevû pártja pedig egyenesen ara szólított fel, hogy alkotmányos felelõsségre vonási eljárást indítsanak Juscsenko ellen, és mondassák le.

"Ukrajnáért folyik a harc. El kell dönteni, hogy országunk valóban független ország, vagy csak egy tartomány, amelynek van címere, lobogója és határai, de nemzetközi jelentõsége semmi"- mondta a parlament volt elnöke, Arszenyij Jacenyuk. Az orosz kormányfõ, Vlagyimir Putyin viszont azt közölte csütörtökön Moszkvában, hogy a megállapodás mindkét nép érdekeit szolgálja. Az orosz sajtó nagyrészt üdvözölte a szerdai megállapodást. A Kommerszant nevû orosz napilap azonban megjegyezte: "Oroszország ismét megmutatta, hogy a gázvezeték kedvenc politikai fegyvere maradt"..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!