Friss hírek

2010.04.12. 00:46

VÁLASZTÁS 2010 - LMP - új párt a parlamentben

<p>A Lehet Más a Politika párt az elõzetes várakozásokat felülmúlva, a szavazatok több mint 7,4 százalékát szerezte meg a 2010-es országgyûlési választások elsõ fordulójában, így bekerült a parlamentbe. A vasárnap esti adatok alapján öt képviselõjük foglalhat helyet az országgyûlésben. A párt szinte a semmibõl, ingyen dolgozó aktivisták munkájával került az ismeretlenségbõl a törvényhozók közé.</p>

A Lehet Más a Politika egy 2009-ben alakult párt, alakulásával egyidõben bejelentette indulását az európai parlamenti választásokon is, ahol a Humanista Párttal közösen indítottak listát. Azt a választást végül 2, 6 százalékos eredménnyel zárták, vagyis nem érték el a mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékot, ugyanakkor az SZDSZ-t sikerült megelõzniük. A párt tagjai honlapjuk szerint elsõsorban a valódi demokrácia, az igazságos és szolidáris társadalom, valamint az egészséges környezet megteremtését tûzték ki célul.

Schiffer András, a párt listavezetõje a 2010-es választás elsõ fordulójának kampányzáróján fogalmazott úgy, hogy vasárnap, a szavazás napján megtörténhet a csoda. Az eredmények ismeretében pedig vasárnap este már ki is jelenthette, hogy megtörtént. Szavai szerint aktivistáik, jelöltjeik történelmet írtak, egy ökopárt a magyar demokrácia történetében elõször szólhat bele az ország dolgaiba.

Amit az LMP elért, az remény Magyarország számára, hogy igen, lehet tisztességgel politizálni, félre lehet tenni a "régi igazságokat," hogy a politika romlott és eleve lejátszott dolog. Új generáció lépett be a politikába, a legfiatalabb jelölti gárdával érte el azt az eredményt, ami azt mutatja, hogy van kiút abból a kilátástalanságból, amit az elmúlt 20 év politikája jelentett. Ez remény, ami megmutatja, hogy a politika nem kizárólag politikai szekértáborokról és haszonszerzésrõl szól - mondta az új parlamenti párt listavezetõje a kampánycsend utáni elsõ nyilvános megszólalásában.

A párt vezetõ politikusai szerint a következõ feladat a felkészülés az õszi, önkormányzati választásokra, hogy az általuk meghirdetett értékeket az LMP helyben is képviselhesse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!