Friss hírek

2010.04.12. 01:11

VALASZTAS 2010 - Külföldi sajtóvisszhangok

<p>A Fidesz várt gyõzelmét, az MSZP súlyos vereségét, Jobbik elõretörését és az LMP vártnál jobb szereplését emelik ki a magyar választásokkal kapcsolatban a külföldi médiumok. A Der Spiegel "drasztikus jobboldali fordulat"-ról ír. Az osztrák közszolgálati televízió pedig "Káosz és késlekedés" címmel tudósított a magyar választásokról. Az ORF rövid hírében a Fidesz gyõzelmét, valamint a szocialisták hatalmas zuhanását emelte ki.</p>

A New York Times a legnagyobb teret a Jobbiknak szánta. Kiemeli, hogy a szélsõjobboldali pártot, "feketeruhás félkatonai jellegû csoport", a Magyar Gárda támogatja, amelynek "egyenruhája a 1940-es évek náci pártja, a nyilaskeresztesek öltözékére emlékeztet". Az amerikai lap azt írja, hogy Magyarország azon európai országok egyike, amelyet a legjobban sújtott a gazdasági válság. Ehhez kapcsolódva erõsödött a nacionalizmus, visszatért az antiszemitizmus és a cigányellenesség, a Jobbik pedig ezeket lovagolta meg. A lap kitér a romák ellen 2008 és 2009 során elkövetett gyilkosságokra is.

A BBC brit közszolgálati médium internetes oldala az MSZP választási vereségének egyik okaként szintén a gazdasági válságot emelte ki. Írnak a Bajnai-kabinet által bevezetett megszorító intézkedésekrõl, az adók növekedésérõl, a fizetések és a nyugdíjak reálértékének csökkenésérõl, amelyek népszerûtlenné tették a kormányt. A Jobbik kapcsán azt írják, hogy antiszemita és cigánygyûlölõ retorikával a semmibõl vált 15 százalékos párttá az elmúlt években.

A Telegraph internetes kiadása a Magyar Gárda egyik fényképével illusztrálja a magyar választásról írt cikkét, és az egyik magyar zsidó szervezetet idézi, amely szerint a második világháború óta ez az elsõ eset, hogy antiszemita politikát folytató párt lépést tett a hatalom felé.

A gazdaságilag gyengélkedõ Magyarországon drasztikus jobboldali fordulat történt - írja Der Spiegel. Kiemelte, hogy a gyõztes Fidesz vezetõje, Orbán Viktor a kampány során a gazdaság megreformálását ígérte, és azt, hogy 10 éven belül egymillió új munkahelyet teremtenek. A német lap szerint az MSZP nagy vesztes, de hangsúlyozzák, hogy bejutott a parlamentbe az LMP, amely liberális zöld párt..

A német közszolgálati televízió egyértelmû jobboldali fordulatról tudósít. A ZDF emellett röviden összefoglalja a meghosszabbított kampánycsend körüli vitát és nehézségeket is.

Az osztrák Der Standard arról ír, hogy az eddig kormányzó MSZP csupán 19 százalékot ért el, míg a Fidesz majdnem 53 százalékot kapott a választáson. A cikk kitér arra is, hogy a szélsõjobboldali Jobbik a harmadik, de pozitívumként említi, hogy a zöld-párt, az LMP is bejutott.

A közszolgálati szerb és horvát tévék a Fidesz elsöprõ gyõzelmérõl írnak, az utóbbi, a horvát HRT, kiemelte a Jobbik cigányellenességét. A szlovén közszolgálati tévé honlapján arról ír röviden, hogy Magyarország jobbra tolódott. A tudósításában kitér arra, hogy a mostani voksoláson egy civil kezdeményezésbõl indult párt, az LMP is bejutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!