Friss hírek

2010.04.11. 22:31

VÁLASZTÁS 2010 - Közvélemény-kutatók szerint négypárti lehet a parlament

<p>Négypárti Országgyûlést jósol több közvélemény-kutató is. A felmérések szerint a Fidesz-KDNP gyõzelmével zárul a választás, a pártszövetség 54-57 százalékot szerezhet. Második erõként a kutatások az MSZP-t nevezik meg 17-20 százalékkal, a Jobbik pedig 12 vagy akár 17 százalékot is kaphat. Az LMP a felmérések szerint bejut a parlamentbe, az MDF viszont nem.</p>

A Századvég Alapítvány - a Duna Televízió megbízásából készített - szombati felmérése szerint négypárti lesz a parlament. A kutatás szerint a Fidesz a legtámogatottabb politikai erõ 56 százalékkal. Az MSZP 19 százalékra, a Jobbik 15, az LMP pedig 5 százalékra számíthat. Az MDF és az SZDSZ várhatóan kiesik az Országgyûlésbõl. A Századvég szerint ez azt jelenti, hogy meglesz a Fidesz-KDNP kétharmados többsége az új Országgyûlésben 260 mandátummal. A szocialista párt frakciója lesz a második 66 fõvel, a Jobbik 47 mandátumot tudhat majd magáénak, az LMP pedig 13 parlamenti széket foglalhat el.

A Medián is négypárti parlamentet jósol. A kutatóintézet az RTL Klubnak és az Origonak készített felmérése szerint a szavazatok 55 százalékát a Fidesz szerzi, 19 százalékot az MSZP, 17-et a Jobbik, 6-ot az LMP, 2-t az MDF, egy százalékot pedig egyéb párt kaphat. A kutatás szerint 270-en mandátumot szerezhet a Fidesz, 55-öt az MSZP, 49-et a Jobbik és 12-t az LMP.

A Nézõpont Intézet is négy párt bejutását valószínûsíti. A választás napján országos reprezentatív mintán készült telefonos felmérés szerint a Fidesz 54 százalékot ér el, az MSZP a második 20 százalékkal, a Jobbik pedig 17 százalékkal a harmadik. A felmérés szerint az MDF nem, az LMP viszont bejut az Országgyûlésbe. A kutatóintézet közölte: az eredmények a várható listás eredményeknek felelnek meg, a parlamenti mandátummegoszlást ebbõl még nem lehet levezetni.

A Szonda Ipsos Magyar Televíziónak készített felmérése szerint a Fidesz, az MSZP, a Jobbik és az LMP lépi át a parlamenti küszöböt. A kutatóintézet 57 százalékot ad a Fidesznek, 19-et a szocialistáknak, 15-öt a Jobbiknak, valamint 5,5 százalékot az LMP-nek. Az MDF nem jut be, a voksok 3 százalékát jósolják a pártnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!