Friss hírek

2010.04.11. 21:11

VÁLASZTÁS 2010 - Halmai: Az OVB túl késõn döntött

<p>Az Országos Választási Bizottság (OVB) helyes döntést hozott, de késõn - mondta a testület elnökhelyettese vasárnap a kampánycsend meghosszabbítása kapcsán. Halmai Gábor szerint az OVB-nek vállalnia kell a döntés felelõsségét, a szavazókörökben kialakult torlódás azonban nem az õ hibájuk, hanem a törvényhozóé. Az eredményekrõl csak késõbb lehet beszámolni, a legfontosabb azonban az, hogy mindenki leadhassa a voksát, aki szeretné - fogalmazott Halmai Gábor. Az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint jelenleg 7 szavazókörben várnak még emberek arra, hogy leadhassák a voksukat.</p>

Halmai Gábor szerint az OVB helyes döntést hozott akkor is, amikor úgy határozott, hogy aki este 7 óráig megérkezett a szavazás helyszínére, az voksolhat függetlenül attól, hogy mikor kerül sorra. Az OVB akkor döntött volna rosszul, ha este hétkor 7-kor bezáratta volna a szavazóköröket - mondta.

Az OVB alelnöke szerint a kampánycsend kitolása is helyes lépés volt, de elõbb kellett volna megtenni. Halmai Gábor szerint a legnagyobb baj az volt, hogy késõn kapták meg azokat az információkat, ami alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a szavazás menetében bekövetkezett csúszás sokkal több, mint arra számítani lehetett.
Szoboszlai György OVB-tag egyetértett azzal, hogy késõbb döntöttek, mint kellett volna. "A probléma dimenzióiról túlságosan késõn érkezett információ, ami a jogalkotási problémák mellett technikai problémát is felvet" - fogalmazott.

Az Országos Választási Iroda (OVI) vezetõjének tájékoztatása szerint jelenleg Budapesten még 4, vidéken 3 szavazókörben (Szeged, Pécs, Debrecen) várnak még az emberek arra, hogy leadhatják a voksukat. Egyes helyeken százan állnak sorban - hangzott el. Virág Rudolf emlékeztetett arra, hogy az átjelentkezések kérése nagyságrendekkel nem volt nagyobb, mint négy évvel ezelõtt. Körülbelül 66 ezren jelezték, hogy lakóhelyüktõl távol, igazolással akarnak szavazni. Ezek az emberek településenként csak egyetlen szavazókörben adhatják le a voksukat, a szokásos 5 helyett 7 fõs szavazatszámláló bizottság elõtt. Igazolással szavazás esetén több ellenõrzésre van szükség, amely magasabb szintû szaktudást, illetve több idõt igényel - hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!