Friss hírek

2010.04.02. 20:21

Üzenet a rendelõn - Aki Obamát támogatja, keressen inkább más orvost

<p>"Keressen inkább más urológust, ha Obamára szavazott. Az egészségbiztosítási változások most kezdõdnek, nem négy év múlva". Ez a felirat olvasható egy floridai urológus rendelõjén, az amerikai elnök egészségügyi reformjával kapcsolatos nemtetszés kifejezéseként - közölte pénteken az AFP francia hírügynökség.</p>

"Nem küldök el senkit közvetlenül, ez nem lenne erkölcsös. De ha elolvassák a feliratot, és más orvost keresnek, akkor legyen" - közölte Jack Cassell az Orlando Sentinel nevû lapnak adott interjújában. William Allen, a floridai egyetem orvosetikai professzora azt mondta az újságnak, hogy Cassell vékony vonalon táncol: az egyik oldalon a szólásszabadság, a másik oldalon az orvos kötelessége van.

A szövetségi és az állami törvények értelmében orvos nem utasíthat vissza pácienst annak bõrszíne, neme, vallása, szexuális vonzalma, testi fogyatékossága miatt, de a törvények nem védik a beteget a politikai nézetek szempontjából.

Az orvosetikai professzor szerint "az urológus nem tesz fel kérdéseket a páciensnek, és nem az adott válaszok alapján tagadja meg a kezelést, így nem sérti meg etikai kötelezettségét, de kétségtelenül kitolja a határokat".

Cassel azt mondta az újságnak, hogy a beteg kezelését nem befolyásolja annak politikai nézete, de inkább nem kezeli azokat, akik Obamát támogatják, és õ erre csak utalást tesz. "Legalábbis elvi kérdést csinálok ebbõl" - közölte az orvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!