Friss hírek

2010.04.02. 18:26

Továbbra is nyitott kérdés az amerikai rakétavédelmi pajzs terve Moszkva és Washington között

<p>Folytatja tárgyalásait a rakétavédelmi rendszerekrõl Oroszország és az Egyesült Államok, függetlenül az atomfegyverek csökkentésérõl szóló új egyezménytõl, amit április 8-án ír alá a két elnök Prágában. A Kreml egyik magas rangú tisztségviselõje pénteken azt mondta, hogy a két elnök egyetértett abban: "más formában kell tárgyalni a rakétavédelmi kérdést, mint az atomfegyverek csökkentését".</p>

Szergej Prihodko, Dmitrij Medvegyev elnök külpolitikai fõtanácsadója azt mondta Moszkvában: a prágai aláírásra váró új egyezmény "félreérthetetlenül elismeri, hogy stratégiai összefüggés van a támadó és a védelmi fegyverek között, amit Moszkva mindig is hangsúlyozott". Az AFP francia hírügynökség szerint a két ország szakértõi mégis azt állítják, hogy az új egyezmény egyik országot sem gátolja meg, hogy egyoldalúan fejlesszék rakétavédelmi rendszereiket.

Moszkva azóta ellenzi hevesen a Közép-, illetve Kelet-Európába tervezett amerikai rakétavédelmi pajzsot, amióta az elõzõ amerikai elnök, George W. Bush ezt meghirdette. Moszkva álláspontja szerint ez közvetlen fenyegetés lenne Oroszország ellen. Prihodko ezt megismételte pénteken. Moszkva fenntartja a jogot, hogy feladja az új egyezményt, amennyiben úgy érzi, hogy Washington rakétavédelmi rendszere fenyegeti õt. A fõtanácsadó úgy fogalmazott, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszerre mind minõségi, mind mennyiségi értelemben vonatkozik a kikötés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!