Friss hírek

2010.04.08. 14:11

Tovább javult a közlekedésbiztonság

<p>Tovább javult az elmúlt évhez képest is a közlekedés biztonsága, az idei év elsõ három hónapjában kevesebb haláleset és sérülés történt a magyar utakon. A rendõrség szerint ennek egyik fõ oka az objektív felelõsség elvének és rendszerének kialakítása.</p>

Az év elsõ három hónapjának baleseti helyzetérõl csütörtökön Óberling József, az Országos Rendõr-fõkapitányság közlekedésrendészeti fõosztályvezetõje számolt be. A rendõrség adatai alapján 2010 március végéig 155-en haltak meg az utakon, ez 25-tel kevesebb, mint ugyanebben az idõszakban egy évvel korábban. Balesetben 620 emberrel kevesebb sérült meg. Csökkent az ittasan okozott balesetek száma is, 31 százalékkal. A fõosztályvezetõ pozitív példaként említette Budapestet és Baranya megyét, ahol a balesetek kevesebb mint 5 százalékát okozták ittasan márciusig. Negatív példa viszont Tolna és Békés megye, ahol a balesetek ötödénél is többet okozott ittas vezetõ.

Óberling József szerint a javulás nagyrészt az objektív felelõsség elvének bevezetésére vezethetõ vissza. Ennek alapján évente körülbelül 600 ezer üzembentartó ellen indul közigazgatási eljárás. Ennek következtében lassabban vezetnek a sofõrök, kevesebb halálos és súlyos baleset történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!